Nonverbální zvláštnosti Číňanů

12:00 | 27.09.2018 Mei 14
V různých koutech světa znamenají různá gesta odlišné věci. Pojďme se teď podívat, jaké nonverbální zvláštnosti mají oproti nám Číňané.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: Shutterstock.com
U Číňanů mohou některá gesta znamenat něco jiného, než jsme zvyklí u nás. Například úsměv může vyjadřovat nejen radost, ale také nepochopení. Předměty je slušné podávat oběma rukama. Například misku s rýží a podobně. Podání předmětu jednou rukou není vhodné.
 
Také smrkání do kapesníku v blízkosti jiné osoby je mezi Číňany považováno za neslušné a dříve bylo bráno dokonce jako směšné. Mají ve zvyku natahovat nosní sekret zpět do nosních dutin, dokud nebudou moci odejít stranou a vysmrkat se. U nás je toto popotahování naopak považováno za neslušné.

Pro přivolání osob se používá přikývnutí hlavou nahoru a dolů. Nevhodné pro přivolání druhé osoby je gesto, kde je dlaň směrem nahoru a prsty pohybujeme směrem k sobě. Může to být vnímáno jako nadřazenost.
 
Gestikulace je také svá, při vyjádření "já" se ukazuje na špičku nosu, při rozrušení může čínský mluvčí ukazovat i na nos jiných, ale nebývá to zdvořilé. Dobře a špatně se na Západě vyjadřuje vztyčeným a spuštěným palcem. To zvládne Číňan i jinak. Proti zvednutému palci spouští malíček stejné ruky – na znamení negace, špatného výsledku.
 
Když Číňané počítají na prstech, dávají při tom prsty k sobě. My je většinou dáváme od sebe.


ZDROJ: VOJTA V.: Čínský svět. Jak porozumět současné Číně, čínskému chování a myšlení. Brno, Pixl-e 2011, s. 158-159

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9