Dračí tanec - součást velkých čínských oslav

11:10 | 28.01.2020 Mei 15
Dračí tanec (čínsky: Wu Long  舞龍) je jednou z mnoha tradic čínské kultury. Stejně jako lví tanec, je také nejčastěji viděn při různých oslavách.
Dračí tanec
Dračí tanec FOTO: Shutterstock.com
Hodně lidí používá termín "Descendants of the Dragon" (česky: Potomci draka, čínsky: Long De Chuan Ren 龍的傳人) jako znamení etnické identity. Čína je zemí draka a drak k čínským oslavám neodmyslitelně patří.
 
Taneční tým napodobuje předpokládané vlnící se pohyby ducha řeky. Pohyby v představení tradičně symbolizují historickou roli draka, prokazující moc a důstojnost. Dračí tanec je vrcholem oslav Čínského Nového roku, které se konají po celém světě v „ChinaTowns“, tedy v čínských čtvrtích.
 
Věří se, že draci přinášejí lidem štěstí, a to díky svým kvalitám, které zahrnují velkou sílu, důstojnost, plodnost, moudrost a příznivost. Vzhled draka je děsivý a odvážný, ale má benevolentní dispozice, a tak se stal nakonec symbolem, který reprezentuje císařskou autoritu.
 
Dračí tanec vznikl během vlády dynastie Han. Drak je také symbolem impéria. Symbolizuje nadpřirozenou moc, dobrotu, plodnost, ostražitost a důstojnost.
 
Dračí tanec provádí zkušený tým, jehož úkolem je přivést nehybné tělo k životu. Dračí tělo je dlouhé a hadovité. Je přiděláno na tyčích, které jsou spojeny sérií branek. Na jenom konci je připevněna hlava a na druhém ocas. Tradičně byli draci vyrobeni ze dřeva, s bambusovými obručemi, a to celé bylo pokryto bohatou tkaninou. Ale v moderní době se už používá lehčí materiál, jako například hliník a plasty.


 FOTO: shutterstock.com

Draci se mohou pohybovat v délce kolem 25 až 35 metrů, co se týče akrobatických modelů, a pak mezi 50 až 70 metry, což jsou ti největší, používaní na slavnostní průvody. Část mýtu o drakovi totiž vypráví, že čím delší drak je, tím více štěstí přinese. Velikost a délka draka záleží hlavně také na lidské síle, která je k dispozici, a také na financích, množství materiálu, dovednostech a velikosti pole, po kterém se bude drak pohybovat. Délka se pohybuje většinou kolem 9 až 15 nosných sekcí, ale někteří draci jsou tak dlouzí, že mají i 46 sekcí. Délka doporučená pro normálního draka je kolem 34 metrů a je rozdělena do 9 nosných částí.
 
Dračí tanec se provádí různými způsoby a v různých barvách. Zelená je často vybrána jako barva draka, který symbolizuje velkou sklizeň. Žlutá symbolizuje slavnostní říši. Zlaté nebo stříbrné barvy symbolizují prosperitu. Červená představuje vzrušení. Jeho šupiny a ocas jsou většinou stříbrné a krásně třpytivé za všech okolností. Poskytují pocit radostné atmosféry.
 
Kombinace a správné načasování pohybů různých částí draka je velmi důležité, aby byl tanec úspěšný. Jakékoliv pochybení ze strany účinkujících může zkazit celé představení. Hlava draka musí v kombinaci s časovými bubny dobře spolupracovat s tělem. Jen tak může být tanec úspěšný.



ZDROJ: wikipedia.org
FOTO: AsianStyle - Mei

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9