Jeonju, nejpomalejší město Koreje

16:00 | 22.06.2017 MinYeon 21
Jeonju je hlavním městem provincie Severní Jeolla a je považováno nejen za nejpomalejší, ale především za nejtradičnější město Jižní Koreje. 
Jeonju se svým znakem - šnekem
Jeonju se svým znakem - šnekem FOTO: asianstyle.cz - MinYeon
Pro ty, kterým název Severní Jeolla nic neříká, raději nejdříve trochu upřesním, kde toto město vlastně leží. Tento název totiž může být poněkud matoucí, protože i když se jedná o Jeollu severní, leží tato provincie na jihu Jižní Koreje. Abychom už měli od světových stran pokoj, dodám raději hned, že se nachází na jihozápadní straně poloostrova.










Cesta ze Soulu do Jeonju trvá přibližně 3,5 hodiny a pro šetřílky až do srpna jezdí po této trase autobus pro cizince, který je zcela zdarma. Bohužel si ale nemůžete vybrat hodinu příjezdu ani odjezdu, a tak jsme se rozhodli za autobus si přeci jen zaplatit a v Jeonju si užít celý víkend. Cesta do tohoto historického města vyjde jednu osobu na přibližně 12 800 wonů (cca 225 korun), což přeci jen není zas taková pálka. Hned u autobusového nádraží v Jeonju je stánek s informacemi, u kterého jsou k rozebrání mapky města - nejen v korejštině, japonštině a čínštině, ale i angličtině!

PUNGNAMMUN
Je skvělé, že na rozdíl od českého systému můžete v Koreji dopravní kartu (podobná Open Card) ze Soulu používat i v Jeonju a dalších městech. Po krátké cestě autobusem se tak dostanete kousek před Pungnammun - krásnou bránu, kolem které se vine silnice. Typické spojení korejských historických budov a modernity. Tato brána je jedinou z bran, které ohraničovaly provinční hlavní město Jeonju v období Joseon a která je ještě teď na svém místě.

 

KATOLICKÝ KOSTEL JEONDONG
Jen o pár metrů dál se nachází katolický kostel, kterých v Koreji celkově není mnoho. Tento kostel v románském stylu je tak velmi populární a neustále se kolem něj motá spousta turistů-Korejců. V Jeonju celkově není mnoho cizinců, takže tam na mě zírali ještě upřeněji než v Soulu. Kousek od tradiční vesničky pracuje u jedné restaurace pán, který nadšeně odchytává všechny procházející cizince a zve je na kaštanové makkoli (rýžové víno) a něco málo na zub.

  

TRADIČNÍ KOREJSKÁ VESNICE
Pravděpodobně nejpopulárnější částí Jeonju je právě tradiční vesnička plná starých domků. V areálu je i palác s obrazem krále Taejo, prvního krále z období Joseon a dalších panovníků tohoto období. Mimo něj je areál samozřejmě plný tradičních korejských staveb a je v něm i malý bambusový lesík. Najdete zde také několik krásných a vtipných míst, kde se můžete vyfotit. Až do 9. listopadu se tu každý víkend můžete vyfotit za drobný příplatek i v tradičních korejských šatech nebo si vyrobit vlastní tradiční razítko. Kousek od tradiční vesničky je výstava zobrazující ty nejslavnější filmy a dramata, která se v Jeonju natáčela. A že jich je!

  

TRADIČNÍ UBYTOVÁNÍ
Pokud si chcete vyzkoušet, jak se v takovém tradičním domku spalo, máte v Jeonju jedinečnou příležitost. I my jsme se k večeru vydali hledat ubytování. Jak jsme ale zjistili, o víkendu se v Jeonju nahromadila spousta turistů a sehnat střechu nad hlavou vyžadovalo více úsilí, než jsme předpokládali. Prošli jsme asi 10 různých objektů, které nabízely tradiční ubytování, a když nám bylo řečeno, že si lidé takové ubytování zařizují alespoň měsíc dopředu, trochu jsme se vyděsili. Nakonec se jedna paní slitovala, a když jsem teda ta cizinka, tak nám doporučila trochu vzdálenější domek, kde by snad ještě mohlo být volné místo. Nakonec se tedy i nám podařilo ubytovat, ale doporučuji takové ubytování shánět dopředu.

 

CHEONGYEONLU PAVILION
Dominanta, která mě lákala ze všech nejvíc, byl most Namcheongyo. Na něm se nachází Cheongyeonlu Pavilion, což je vlastně jediná stavba v Koreji postavená uprostřed mostu. Už jen proto mě zaujala. Nutno podotknout, že nic moc jiného tu k vidění není, ale v horkých letních dnech turisti stín pod střechou jistě ocení a je to poměrně klidné a krásné místo na piknik.

 

KALIGRAFICKÉ STUDIO GANGAM 
Na mostě mě zaujala jedna z nedalekých budov, ve které se nacházelo muzeum významného kaligrafa Song Seung Yonga, který se proslavil pod svým uměleckým jménem Kang Am. Tento muž psal názvy na budovy tak slavné, jako je například palác Bulguksa nebo Daeheugsa.

 

KONFUCIÁNSKÁ ŠKOLA
Poté jsme se vydali ke konfuciánské škole Jeonju Hyanggyo, v jejímž areálu se natáčelo populární drama Sungkyunkwan Scandal. Kromě mnoha krásných budov se zde nachází i 5 starých a opravdu mohutných stromů. Areál je sice poměrně malý, ale opravdu krásný.

 

BUDDHISTICKÝ PALÁC NAMGO
Na obrázku sice vypadal tento palác velmi lákavě, ale jaksi nám zatajili, na jak hrozivém kopci byl postaven. Sice už bylo po poledni, ale kromě zmrzliny jsme ten den nějak nestihli nic sníst, a tak nás zdánlivě nekonečný kopec neskonale vyčerpal. Palác byl ale nádherný. Především malby na vchodové bráně mě oslovily. Bohužel příliš mnoho budov zde k vidění není, a tak nechám na každém z vás, jestli vám ten hrozivý kopec bude při případné návštěvě Jeonju stát za to.

  

BUDDHISTICKÝ PALÁC SEUNGAM
Kousek od konfuciánské školy se za říčkou Jeonju nachází další buddhistický palác. Kromě spousty sošek Buddhy nechybí samozřejmě ani velkolepý zvon a je odtud krásně vidět na konfuciánskou školu a tradiční korejské domky v okolí. U paláce je také možnost doplnit zásoby vody přímo z horského pramene. 

 

HANBYEOKDANG PAVILION
Když se vrátíte kousek po proudu řeky, dojdete až k malému "odpočívadlu". Odtud je krásný výhled na řeku i na Cheongyeonlu Pavilion a stejně jako tam, i zde si můžete udělat malý piknik a řádně si odpočinout. Hanbyeokdang Pavilion je považován za jednu z deseti nejvýznamnějších pamětihodností města Jeonju.

 

DEOKJIN PARK
Na druhé straně Jeonju, než se nachází tradiční korejská vesnička, se rozprostírá krásný Deokjin Park, ke kterému jezdí autobus přímo od Pungnammun nebo i z autobusového nádraží. Park je proslulý hlavně svým jezerem, které je plné leknínů (ty kvetou začátkem července) a také svou zpívající fontánou.

 



Jelikož je Jeonju nejen nejpomalejší, ale i nejtradičnější město Koreje, máte se tu možnost kromě tradičních staveb (hanok) setkat i s tradičním korejským papírem (hanji), z kterého se tu vyrábí překrásná svítidla a figurky, a s tradičním korejským jídlem (hansik). Toto město je proslulé především svým bibimbabem, který je opravdu výborný, a v mapě města máte hned několik tipů na restaurace, kde vám ten pravý bibimbab z Jeonju připraví. Zapomenout bych neměla zmínit ani čistotu vody v tomto městě, na kterou se zde velmi dbá. Už v historii se právě díky ní tolik proslavil místní papír a i v dnešní době je řeka Jeonju domovem mnoha druhů ryb.

 

Jeonju je také městem kultury, a tak se zde můžete dozvědět více i o tradiční korejské hudbě (hansori) v jednom z mnoha kulturních center. Je to město, které je na turisty připraveno. Často jsem zde narazila na pitnou vodu zdarma, v okolí tradiční vesnice je také spousta obchodů se suvenýry. V horkých letních dnech se můžete beztrestně svlažit na různých místech, ať už jde o fontánu či potůček, a odpočinout si pak ve stínu tradičních staveb nebo blízkých kaváren. Pokud se někdy chystáte do Koreje, nemarněte čas jen v Soulu a vydejte se poznat krásy i tohoto města.


FOTO (mapa): hallyudex.wordpress.com
FOTO (ostatní): asianstyle.cz - MinYeon

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9