Kim Jong Il - Napříč životem

19:29 | 01.06.2013 LeaFox 1
Despotický "drahý" vůdce Korejské lidově demokratické republiky. Jaký byl? Kým se stal? Jak zemřel? 
Propagandistické plakáty najdete v Pchjongjangu na každém kroku
Propagandistické plakáty najdete v Pchjongjangu na každém kroku FOTO: koreanhistory.info
Kim Jong Il (1941 - 2011), známý světu jako vůdce KLDR, zastánce učení svého otce - čučche a severokorejský politik, občanům Severní Koreje vlastní pod termíny "inteligentní vůdce" či snad "drahý vůdce".



Kimův životopis i biografie jeho otec jsou uváděny dvěma verzemi, jež přináší zdroje interní a externí. V případě externích mluvíme především o Rusku. V krátkém nastínění Kimova životopisu budu neoficiální severokorejské zdroje, uváděné v příručkách pro každého severokorejského občana, psát do závorek.

Kim Jong Il se narodil dne 16. února roku 1941 v ruské vesnici Vjackoje. Rodina zde pobývala za 4. fáze japonské okupace Koreje. (KLDR uvádí, že Kim Jong Il byl porozen na hraniční hoře Pektusan roku 1942 a jeho narození bylo ohlašováno zpěvem vlaštovek, v údolí rozkvetly květiny a nad horou se klenula pestrobarevná duha.)

Dětství strávil v Sovětském svazu a teprve po 2. světové válce se se svou rodinou stěhuje do Pchjongjangu poté, co byl jeho otec Kim Il Sung poslán Stalinem do hlavního města, aby nad KLDR vykonával dohled jako jeho loutka. Když bylo Jong Ilovi 5 let, jeho bratr Pchjong Il nešťastně utonul, avšak objevily se i zprávy, že sám Jong Il nehodu zavinil. Aby toho nebylo málo, o rok později umírá Kimova matka, kterou "neznámý" postřelil a na místě nechal vykrvácet. (V severokorejských mediích byla její smrt vysvětlena jako úmrtí při porodu.)

Kim vystudoval základní a střední školu v Pchjongjangu. Již během studia byl aktivní ve Sdružení dětí a v Lize mladých demokratů. Později se učil i na Maltě. Jeho otec se mezitím znovu oženil. Nového syna pojmenoval po utonutém Pchjong Ilovi. Tento muž je v nynějších dnech velvyslancem KLDR v Polsku.

Jen co se dostal k politickým aktivitám, vyžadoval Kim Jong Il na rozdíl od Kim Il Sunga naprostou poslušnost svých ministrů a jakákoliv odchylka od Kimových názorů byla chápána jako zpronevěra. 

Jih jej obviňuje z atentátu na prezidenta Chun Duh Wana a odpálení letadla linky Korean Air letu 858. Sama atentátnice Kim Hyon Hui potvrdila, že rozkaz byl vydán samotným vůdcem.

V roce 1994 přejímá post svého otce jako generální tajemník Korejské strany práce a vůdce KLDR. Titul prezidenta mu oficiálně nikdy uznán nebyl.

V posledních letech před jeho smrtí jsme Kimovu tvář živě v médiích vídali sporadicky. Trpěl chronickými srdečními potížemi a cukrovkou. Kim Jong Il zemřel ráno dne 17. prosince 2011. Prý mu srdce selhalo v záchvatu vzteku, když na návštěvě elektrárny našel chybu v konstrukčním projektu na výstavbu.

Místo svého otce převzal jeden ze tří Kim Jong Ilových synů - Kim Jong Un.





ZDROJ: wikipedia.org
FOTO: asiapundits.com, chinasmack.com, news.com.au

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9