Malý průvodce tradičními ženskými oděvy čínských etnických skupin - I

18:00 | 20.04.2013 Erik 12
Při své obrovské rozloze a různorodosti je Čína doslova předurčena k tomu, aby na jejím území přebývaly ty nejrozmanitější národnosti a menšiny. O koho se jedná a jak vypadají jejich tradiční ženské oděvy?
Žena národnosti Bai
Žena národnosti Bai FOTO: bbs.chinadaily.cn
Samozřejmě půjde jen o letmé nahlédnutí, při němž se vzdálenosti stovek a tisíců kilometrů budou překonávat pouhým mrknutím oka. Na území Číny žije podle oficiálních statistik 56 etnických skupin, které se často dělí ještě na další podskupiny. V některých případech dokonce lidé ze stejných etnik z jiných provincií mluví zcela odlišným nářečím a nedokáží se spolu v té "své" řeči domluvit. Snad vám obrazy dokáží alespoň trochu přiblížit barevnost, nádheru a rozmanitost kultur, se kterými se při cestování Čínou lze setkat.

Začneme na návštěvě u národa Zhuang. Je trochu podivné jej označovat za menšinu, když čítá osmnáct milionů, ale evropská měřítka tu neplatí. Žijí kromě své autonomní oblasti na jihu Číny také ve Vietnamu, Laosu a Thajsku.



Nemusíme chodit zas tak daleko, abychom navštívili lid zvaný Naxi. Obývají předhůří Himalájí v provinciích Yunnan a Sichuan. Pokud zavítáte do města Lijiang nenechte si ujít jejich nádherné výšivky (a výbornou pikantní rybí specialitu).



Menšinu Miao najdete ve všech provinciích jižní Číny a dělí se na množství skupin s odlišnou historií. Podle archeologických nálezů jde patrně o nejstarší pěstitele rýže v Číně.



Na jihu v provincii Yunnan žije i menšina Bai. Sami sebe nazývají v čínštině "bílí lidé" a bílou barvu mají ve velké úctě. Rozhodně si nenechte si ujít jejich tradiční čajovou ceremonii, která se nese v hořkém začátku, sladkém pokračování a v ozvěně chuti na závěr.



Menšina Gaoshan je vlastně původním obyvatelstvem Taiwanu. Na pevninské Číně jich žije jen něco málo přes čtyři tisíce.



O menšině Dong se není potřeba rozepisovat, když o nich napsala Mei skvělý článek zde 



Ale dosti již bylo horkého, tropického jihu. Další tři menšiny najdete na studených severních pláních a lesích. Jde o národy pastevců a lovců-sběračů. Najdeme je kromě Číny také na území Ruska a Mongolska. Zde tedy jsou...

Evenkové



lidé Daur  (kteří mají za svůj tradiční sport po tisíc let blízkého příbuzného pozemního hokeje)



a nakonec lovci národa Oroqen (jejichž jméno znamená "soby užívající lidé")



Na závěr tohoto dílu jsem samozřejmě musel zařadit v Číně žijící menšinu korejskou (čítající kolem dvou milionů).



Jak se vám výlet za obleky menšin líbil? Zaujal vás některý z tradičních kostýmů tak, že byste jej chtěli vyzkoušet? Který z nich by to byl? Přání by to navíc nebylo nijak nesplnitelné. Tedy pod jednou podmínkou. Vyrazit na výlet do Říše středu.


ZDROJ a FOTO: bbs.chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9