Emille - Zvon ulitý z těla chlapce

16:00 | 16.02.2013 LeaFox 4
Jeden z největších zvonů Koreje vůbec. Zvon, do jehož ulití bylo podle legendy vhozeno tělo malého chlapce.
Zvon Emille
Zvon Emille FOTO: sherwinvjones.com
Tento masivní zvon pochází již z pradávného období Sjednocené Silly a dodnes je definován jako největší zvon a obrovský klenot Korejské poloostrova. "Svatý zvon krále Seongdeoka Velikého", tak zní oficiální název pro tuto bronzovou enormní strukturu, kterou můžete najít v Národním muzeu v Gyeongju.

Zvon byl ulit v roce 771 a měl být darován králi Seongdeokovi na jeho počest. Jeho rozměry činí přibližně 3 a půl metru do výšky, 2 a půl metru do šířky a jeho naměřená hmotnost dosáhla 19 tun.

Emille, v překladu silské podoby tehdejšího jazyka, znamenalo změkčeně "maminka".

Legenda vypráví o zvonu, který byl darován králi. Ke zklamání všech z něj však nevycházel žádný zvuk. Byl několikrát rekonstruován a ulit znovu, ale bez úspěchu. I po smrti krále jeho syn nadále usiloval o to, aby se zvon rozezněl. 

Jednu noc se jednomu mnichovi zdál sen, ve kterém do ulití zvonu krále Seongdeoka obětovali chlapce a po jeho znovu zhotovení se zvon skutečně rozezvonil.

Král nad ním dlouho nebloumal. Nechal si předvést chlapce z nedaleké vesnice a podle slov mnicha chlapce vhodili do žhavého bronzu. Od té doby prý zvon vydával ten nejlibější zvuk. Podle některých však jeho táhlé odbíjení připomínalo nářek onoho chlapce.



ZDROJ: en.wikipedia.org, Dějiny Koreje

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9