Praha oslaví příchod čínského nového roku Ohnivého kohouta

16:00 | 22.01.2017 Erik 0
Skvělá umělecká vystoupení, ukázky tradičních řemesel i ochutnávky čínských specialit - to vše vás čeká na velkolepé oslavě nového čínského roku v pátek 27. ledna v Obecním domě v Praze.
Oficiální plakát
Oficiální plakát FOTO: www.facebook.com/HAPPYCHINESEN...
Jedinečná hudební a taneční vystoupení, ukázky umění a tradičních řemesel či ochutnávky typických jídel – to a mnoho dalšího čeká návštěvníky Obecního domu v Praze v pátek 27. ledna 2017, kde se bude slavit příchod nového čínského roku. Velkolepá oslava tradiční čínské kultury a historie vypukne v 10 hodin a potrvá až do 22 hodin. Doprovodný program je zdarma, hudební a taneční vystoupení ve Smetanově síni jsou přístupná za symbolické vstupné 99 korun. Návštěvníci mají v ceně vstupenky navíc ochutnávku čínských specialit zdarma.

Na oslavu přivítání čínského nového roku přijedou do Prahy desítky umělců a řemeslných mistrů z Číny. V saloncích prvního patra Obecního domu představí tradiční čínské umění. Znalci původních historických technik předvedou ukázky kaligrafie, typické vystřihovánky, palácové výšivky, ozdobné vázání uzlů či bojové umění nebo čajový obřad. „Návštěvníci si řadu technik a umění mohou sami vyzkoušet. Odnesou si třeba své vlastnoručně napsané jméno v čínštině, nebo se naučí poznávat různé druhy čajů. Cílem akce je přiblížit návštěvníkům čínskou kulturu,“ uvádí Petr Mrhálek, výkonný viceprezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, která je pořadatelem akce.


 

Představení oslavuje blížící se jaro

Ve Smetanově síni mohou návštěvníci vidět ve vybrané časy (13:30, 16:30 a 19:30 hodin) jedinečné hudební a taneční představení uměleckého souboru z města Ningbo v provincii Zhejiang. Umělci vystoupí v typických krojích a za doprovodu tradičních hudebních nástrojů. Diváci uvidí různé hudební žánry a scénické tance. K vidění budou i ukázky světově proslulých čínských oper. Vystoupení představí různé čínské tradice a zvyky, které souvisí převážně s příchodem jara. Příchod čínského nového roku je totiž v Číně a asijských zemích zároveň oslavou blížícího se příchodu jarního období, a proto jsou novoroční svátky nazývány Svátky jara. Vstupné na představení je pouze symbolických 99 korun, doprovodný program v saloncích je pak zdarma. Celým dnem provedou návštěvníky moderátoři Alexander Hemala a Marie Tomsová.


 

Rok Ohnivého kohouta

Novoroční oslavy jsou nejdůležitější z čínských tradičních svátků. Slaví se nejen v Číně a jihovýchodní Asii, ale i v jiných zemích a trvají několik dní. Právě v pátek 27. ledna oslaví Číňané svůj „Silvestr“, 28. ledna pak začíná nový rok Ohnivého kohouta. Podle starých čínských legend je právě kohout schopen vycítit, co se stane v budoucnosti. „Znamení kohouta symbolizuje odvahu, kreativitu, píli, tvrdou práci, charisma a statečnost. V roce Ohnivého kohouta se očekávají vítězství a úspěchy, které mohou být dosaženy díky pílí a tvrdé práci. Rok proběhne ve znamení spravedlnosti, odvahy a kreativity,“ vysvětluje Chenxi Zheng, Číňanka žijící v Praze.
 

Vstupenky na kulturní vystoupení je možné zakoupit v síti TicketPro. Kapacita sálu pro kulturní představení je omezena, proto organizátoři doporučují včasný nákup vstupenek v předprodeji. Oslavu organizuje Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce za podpory Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9