Na východě v trávě aneb jak se žije a studuje v Číně

16:00 | 19.01.2017 Host 0
Neměli jste ještě možnost cestovat do Číny, ale zajímají vás čínské reálie a to, s čím se tam v průběhu pobytu můžou lidé setkat a co mohou prožít? Pak je nový dokument Víta Musílka přesně pro vás!
Na východě v trávě
Na východě v trávě FOTO: Vít Musílek ??
"Již po druhé a konečně i s dalšími novinkami zdravím čtenáře Asianstyle.cz. Minulý rok v srpnu jsem vám slíbil film o tom, jak se studuje v Číně, a nyní bych chtěl s radostí oznámit, že film je již hotov a máme s ním dokonce v nejbližších týdnech naplánované turné po České republice i na Slovensku. Film dostal jméno "Na východě v trávě" a je rozdělen do šestnácti částí.

Původní záměr byl sice dokument o studiu a studentech, ale nakonec jsme směřování filmu trošku poupravili – a rozšířili. Přes čínské ministerstvo obchodu jsme domluvili prohlídky v místech, kam se normálně nedostanete a už vůbec ne s kamerou. První dva měsíce probíhaly přípravy, další dva měsíce natáčení. U samotného natáčení v terénu jsem byl já, Karel Churáň - dobrý kamarád a profesionál v tradiční čínské medicíně - a kameraman Matěj Marášek.



A během samotného natáčení se nám toho v Číně přihodilo opravdu požehnaně. Hned druhý den jsem například skončil s kamarádem z Panamy zavřený na policejní stanici v Pekingu, s kameramanem jsem měl nehodu na motorce a trošku jsme se proletěli, čtvrtý den jsem ztratil mobilní telefon, kde jsem měl fotky z mnoha cest a hlavně kontakty na místa, kam jsme měli jet natáčet. Týden jsem pak nedělal nic jiného, než jen obvolával známé a prosil o telefonní čísla.
 
V celém filmu se prolínají a doplňují nejrůznější lokace, kde jsme natáčeli. Byli jsme v nejstarší nemocnici tradiční čínské medicíny v Pekingu a natáčeli na oddělení akupunktury, masáží, baňkování a dětském oddělení. Sám jsem se v rámci natáčení obětoval a nechal se naakupunkturovat a nabaňkovat. V dokumentu jsou záběry z Českého velvyslanectví v Pekingu, rozhovor s naším kulturním atašé, který nás v rámci filmu vzal na návštěvu československo-čínské farmy, kam jsme v roce 1956 věnovali zemědělské stroje. To bylo něco, co jsem opravdu nečekal. Je tam kopie části Staroměstského náměstí v reálné velikosti, český i slovenský pavilón, který nám sloužil na výstavě EXPO v Šanghaji a celý komplex je opravdu obrovský.

 
Také uvidíte rozhovor se studentkou navštěvující prestižní univerzitu Qing Hua (Tsinghua), kde studoval například současný čínský prezident, nebo rozhovor se zakladatelem československé skupiny na WeChatu sdružující komunitu lidí, kteří mají s Čínou obchodní, cestovní, pracovní nebo studijní styky a jednání.
 
Na konec musím poděkovat AsianStyle za opětovný zájem o tento projekt a budu se s vámi těšit na setkání při promítání!"

Vít Musílek





 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9