V listopadu do Prahy zavítá legendární čínská opera Pivoňkový pavilón

16:52 | 29.10.2016 Erik 0
V rámci festivalu mimického divadla MIME FEST si budete moci ve čtvrtek 3. listopadu v pražském Paláci Akropolis vychutnat příběh jedné z nejslavnějších čínských oper Pivoňkový pavilón. Nenechte si tuto báječnou příležitost ujít!
Záběr z představení
Záběr z představení FOTO: Palác Akropolis
 
Pivoňkový pavilon předkládá romantický příběh o lásce mezi mezi Kráskou Du Liniang (Tu Li-niang) a mladým bakalářem Liu Mengmei (Liou Meng-mej). Přestože si Krásčin otec přál, aby se učila ctnostem manželky, její srdce toužilo po svobodě a tak utekla do květinové zahrady obdivovat jaro. Po návratu domů se vzpomínkou na jaro usnula a zdálo se jí o neznámém mladíkovi, do kterého se zamilovala. Po probuzení na něj nemohla zapomenout, až postupně žalem chřadla a nakonec steskem zemřela. Ani po svém pohřbu v zahradách za domem však nenašla klid a její duch bloudil sady, kde se jí podařilo znovu setkat se s mladíkem. Ten na ono místo přišel kvůli zotavení z nemoci a poprvé se zde setkali doopravdy. A vzhledem k tomu, že jim  bylo manželství souzeno osudem, překoná jejich láska nakonec i hranici mezi životem a smrtí.

Kunqu opera vznikla ve 14. století v průběhu dynastie Ming a od 16. do 18. století dominovala čínské operní a kulturní scéně jako jedna z tehdy nejvyšších forem umění. Je směsicí divadelního dramatu, opery, baletu, básnického a hudebního recitálu. Velkou pozornost si při jejích představení zaslouží i charakteristická, vysoce stylizovaná a elegantní gesta.
 
Northern Kunqu Opera Theatre, jehož skupina představení odehraje, bylo založeno v roce 1957 a je jedinou Kunqu operní a uměleckou organizací na státní úrovni na sever od řeky Jang-c´-ťiang v Číně. Během půl století vystupování se k divadlu přidalo mnoho vynikajících operních umělců, z nichž některé budete moci na vlastní oči vidět na pódiu.

V rámci třetího ročníku MIME FEST Praha je však připravena i řada dalších skvělých a zajímavých vystoupení. Vůbec poprvé se na něm v Čechách představí legendární mim Michael Aufenfehn a poprvé v Praze vystoupí belgičtí OKIDOK se svým představením Slips Inside. Odehrají se zde i dvě premiéry – první české provedení inscenace AnnaBerthaCecilia souboru Krepsko a světovou premiéru zažije i Monstera Deliciosa klaunského tria Squadra Sua. Vstupenky na všechna představení můžete zakoupit na internetových stránkách Paláce Akropolis.


 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9