Jü Chua: Den sedmý [Knižní novinka]

16:00 | 16.10.2016 Host 0
Nejnovější román čínského spisovatele Jü Chua (Yu Hua), ve kterém se do sedmidenního bizarně fantaskního putování hlavního hrdiny Zemí nepohřbených promítají problémy a bolesti současné čínské společnosti.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Edice Xin / Vydavatelství Verz...
Román Den sedmý začíná krátce po smrti hlavního hrdiny. Jang Fej přichází pozdě na vlastní kremaci a následně zjišťuje, že stejně nemá urnu ani hrob, takže nemůže být zpopelněn. Jeho kroky tedy míří do Země nepohřbených, kterou putuje následujících sedm dní.
 
Vrací se na místa, která byla v jeho životě významná, setkává se s lidmi, kteří mu byli blízcí, i s novými známými. V retrospektivě se dozvídáme osobní příběh Jang Feje: od komických podrobností jeho příchodu na svět skrz toaletu jedoucího vlaku, přes láskyplné dětství s adoptivním otcem, rozpačité setkání s pokrevní rodinou, krátké nevydařené manželství až k trudným okolnostem spojeným s umíráním otce a Jang Fejovu předčasnou smrt.
 
Během sedmidenního putování naslouchá také příběhům dalších obyvatel Země nepohřbených. Jsou to především oběti překotných sociálních a ekonomických změn, které v současné Číně probíhají: venkovan nespravedlivě obviněný a odsouzený k trestu smrti, téměř tři desítky lidských plodů potracených ve vysokém stupni těhotenství za účelem plnění politiky jednoho dítěte, oběti požáru, které ale samosprávné orgány utajily. Na pozadí jejich osobních příběhů Jü Chua nahlíží do života lidí z okraje společnosti. Vyprávění nás zavádí do ghetta, kde v nuzných podmínkách žijí migranti přicházející do měst za prací, na kliniku, kde probíhá černý obchod s lidskými orgány, do zkorumpovaného prostředí policie a provinčních institucí.    
 
Ač s notnou dávkou nadsázky tento román z roku 2013 nabízí poměrně kritický pohled do současné Číny. Sám Jü Chua se považuje za realistu a pokud se čtenářům jeho příběhy zdají být absurdní, je to proto, že absurdní je realita kolem něj. Knihu Den sedmý můžete zakoupit přímo na stránkách Edice Xin.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9