Bohumil Hrabal oslnil současné korejské spisovatele

17:00 | 04.01.2017 MinYeon 2
Každoroční výběr korejských spisovatelů v loňském roce ocenil jednu z knih českého literáta.
Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal FOTO: wikipedia.org/Hana Hamplová
Knihkupectví Kyobo každoročně pořádá anketu mezi 50 významnými korejskými spisovateli, kteří společně hlasují o knize, která si podle nich zaslouží větší pozornost. Každý z nich může doporučit až 5 libovolných děl a na základě jejich volby jsou pak vítězné knihy představeny. V posledním hlasování bylo zmíněno celkem 107 různých děl a díky doporučení od 7 růzých autorů se na první místo žebříčku probojovaly hned 3 knížní tituly. Mimo jiné i korejský překlad Příliš hlučné samoty od Bohumila Hrabala.
 

Hlavním hrdinou románu českého spisovatele Bohumila Hrabala je Haňta, jehož prací je ničit knihy ve sběrně starého papíru. Nepřímo se mu tak ale dostává moci vybrat, kterou knihu spálí a kterou zachrání. Je milovníkem starých filosofů a četbou knih, které se mu dostanou do rukou je tak "vzdělán proti své vůli". 
 

Další vybranou knihou je první román korejské básnířky Choi Eun Young s názvem Úsměv Shoko (쇼고의 미소), který pojednává o setkání korejské středoškolačky So You a japonské dívky Shoko, která přijede do korejské vesnické školy na výměnný pobyt. Kniha se zabývá tématem jazykových bariér a porozumnění.
 

Poslední kniha by se dala přeložit jako Ahoj, alkoholiku (안녕 주정뱅이) a jedná se o soubor 7 krátkých povídek z pera korejské spisovatelky Kwon Yeo Seon. Každá z postav je jedinečná, ale spojuje je láska k alkoholu, ve kterém hledají útěchu.


ZDROJ & FOTO: wikitree

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9