64 jako trumf

19:00 | 28.06.2016 RebeeGF 0
Vstupujeme do temného předsálí. Dolů po schodech, klap klap. V koutě bledý příslib světla. Průvodkyně nás varuje: držte se při mně! Do tmy však vábí znepokojivá hudba. Topos Kolektiv.
64 je nový projekt Topos Kolektivu
64 je nový projekt Topos Kolektivu FOTO: Marek Matvija
V rámci International Shakuhachi Festival Prague se představilo i mladé uskupení umělců, v jejichž hudebních počinech vyvstává unikátní charakter místa ve zcela nové, netušené perspektivě. Vybírají si neznámé, dávno opuštěné či zanedbané lokality a vdechují jim život vlastní improvizovanou hudbou, světlem a tancem. Prostředí se však nepodvoluje jejich diktátu, naopak promlouvá tiše a zúčastněně k nástrojům, jejichž struny a útroby se rozechvívají jemnými vibracemi dávno zapomenutých příběhů.



Od posluchače se očekává, že po vzoru Orfea sestoupí do podsvětí, aby zde vyhledal Eurydiku. Jenže role se převrací – posluchač nejdříve sám umírá v tichu a tmě, jež ho cele obklopí. Zjitřené smysly začínají fungovat na jiném principu: vzdálenosti se zkracují, jemně kmitající bod pohlcuje zrak a rozněcuje duši. Téměř neznatelné tóny rezonují tělem, které jsme ještě před chvílí měli a jež nyní patří prostoru, kterého se dotýkáme v ozvěnách. Hlas bambusové flétny sílí a člověk se mihotá ve vlnách, uklimbán a bdělý jako nikdy dříve.



Zvuk, organický a přerůstající do abnormálních rozměrů, se line prostorem a vpíjí se do osamocených těl. Před divákem se otevírá fantaskní scéna: tři performeři, tři židle. Zběsilý tanec o vlastní záchranu. Židle však získávají navrch a hrozí utlačit své hostitele – zazní zpěv, hrdý a silný, jež se vzpírá utonutí v chaosu. Vzápětí se zpěv mění v klokotání a zoufalý skřehot, který souzní s vítězným zavytím oceánu. Světla pohasnou.



Hudba láká dále do tmy. Najdete odvahu? Průvodkyně v hrsti svírá podpisy, jimiž jste stvrdili, že do prostoru vstupujete na vlastní riziko. Jakékoli povědomí o nebezpečí však setrvalo v poli racionality, které jste již dávno nechali za sebou. Průhledem ve zdi se k vám napřahuje modrý přísvit. Zahlédnete rozbitý džbán. A přízrak harfistky. Vaši pozornost přiláká plátno, na nějž se otiskují obrazy z jiných sfér. Pochopíte, že představuje metaforu vašeho znovuzrození ze tmy, prostoru a hudby.



Topos Kolektiv. Hudba vždy jedinečná. Místo tajemstvím. Poslední repríza 29. června. Vstupenky objednávejte zde.

FOTO: Dominik Žižka

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9