Prahu na začátku června rozezní japonské flétny šakuhači

17:00 | 20.05.2016 Erik 0
Na celosvětově jedinečnou událost se mohou těšit milovníci japonské kultury a hudby. Ve dnech 2. až 6. června 2016 se v Praze odehraje mezinárodní festival International Shakuhachi Festival Prague zasvěcený bambusové flétně šakuhači.
John Kaizan Neptun
John Kaizan Neptun FOTO: Archiv PSF
Přední světoví mistři tohoto nástroje představí ve spolupráci se známými českými orchestry tradiční i moderní skladby. Součástí programu budou také interaktivní expozice v Národní galerii a filmové projekce v kině Ponrepo, které představí historii šakuhači, její rozšíření do celého světa a zvláštní estetiku, která propojuje tradiční a soudobé japonské umění.

Festivalu se každoročně účastní umělci z Japonska, Evropy, USA a dalších zemí. Budete si moci vyslechnout řadu významných premiér a koncertů, které zmapují hudbu šakuhači od jejího počátku při meditacích v zen-buddhistických klášterech, přes 20. století, kdy začala pronikat do západního světa, až po současnost, kdy je využívána ve všech hudebních žánrech od klasiky a experimentu po rock a jazz v nejrůznějších koutech světa. Koncerty se odehrají v sídle festivalu na HAMU (Malostranské náměstí) nebo na Nové scéně Národního divadla, jazzová session pak proběhne v kavárně Zázemí.


Buddhističtí mniši komuso s flétnami šakuhači / Archiv PSF

Japonskou estetiku vykreslí mimořádná expozice v Národní galerii s názvem Pod povrchem prázdnota. Zde si návštěvníci budou moci na bambusovou flétnu šakuhači také zahrát!

Program festivalu doplní také projekce uhrančivé mystické psychologické sondy Rumělkové duše japonského režiséra a tanečníka butó Masako Iwany a unikátní portrét japonské malířky Appasionato Sadao Nakadžimy v kině Ponrepo. V letním kině Národní galerie na Staroměstském náměstí si budete moci užít rodinné (melo)drama Naše malá sestra nejvýznamnějšího současného japonského režiséra Hirokazu Koreedy, vybrané mj. na filmový festival Cannes 2015.

Více o programu International Shakuhachi Festival Prague najdete na http://www.isfp.cz.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9