Nález vzácné turkické hrobky u mongolského města Khovd

16:00 | 17.04.2016 Erik 0
Přes patnáct set let stará hrobka obsahovala ženskou mumii s kompletní pohřební výbavou včetně obětovaného koně a mistrovských řemeslných kousků. Předměty jsou mimořádně zachovalé díky chladnému podnebí.
Části pohřební výbavy
Části pohřební výbavy FOTO: Khovd Museum
Tato hrobka je vůbec první s kompletní výbavou v Mongolsku a s největší pravděpodobností v cele centrální Asii vůbec. Nalezena byla pastevci v Altajských horách v nadmořské výšce 2 800 metrů nad mořem. Samotné lidské ostatky a předměty pak byly v hloubce tří metrů pod zemí. Ačkoli nebyla mumie ještě podrobněji prozkoumána, jedná se dle všech indicií o ženu, neboť mezi výbavou chybí luk. Zároveň nešlo o nikoho z vládnoucích vrstev obyvatel. Mistrovské zpracování výbavy proto dokládá, že řemesla tu byla kolem 6. století na velmi vysoké úrovni a dostupné všem obyvatelům.

Ve výčtu nalezených artefaktů najdeme koňské sedlo, uzdu, žlab, hliněnou vázu, dřevěnou misku, železný kotlík, polštáře, ovčí hlavu a plstěný cestovní vak s ovčím masem, kosti kozla a malou koženou brašnou na pohár. Vše doplňovala čtveřice tradičních oděvů zvaných dool. Zároveň byly přítomny ostatky klisny ve věku mezi čtyřmi a osmi lety, jež byla jednoznačně rituálně obětována. Zajímavostí je, že byla krom ovčí vlny jako materiál nalezena i velbloudí srst.

PS: Nalezená mumie vyvolala také sérii článků o tom, že je důkazem cestování časem. Tedy přesněji řečeno boty, které má na sobě. Na obrázku níže je uvidíte s charakteristickými pruhy, jenž doryčným tolik připomínají současné boty Adidas. Teorie sice pěkná, ale poněkud naše předky podceňuje. Proužky dokázali jako ozdobu vytvořit už tenkrát i bez poradců z budoucnosti.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9