Terakotová armáda vydala své další tajemství

17:00 | 13.03.2014 Erik 2
Stalo se tak na konci minulého roku, kdy byl představen nejnovější objev čínských archeologů – nález obří podzemní zbrojnice, která v sobě ukrývá kamennou zbroj a přilby pro každého jednotlivého terakotového strážce.
Terakotová armáda
Terakotová armáda FOTO: forums.mangafox.me
Tato zbrojnice se nachází zhruba 200 metrů jihozápadně od císařovy hrobky na místě výzkumníky označovaném jako K9801 a zabírá úctyhodných 13 tisíc metrů čtverečních. Podle předběžných odhadů se v ní nachází více než šest tisíc lamelových zbrojí chránících přední i zadní část těla, ramena a vrchní část paží. Helmice jsou rovněž lamelové a od vršku hlavy k ramenům měří 30 centimetrů. Nejpřekvapivější je ale materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Není to ani kůže, ani kov, ale naprosto precizně opracované vápencové šupiny.

Podle odborníků jsou nové nálezy diametrálně odlišné od terakotových vojáků a koní, mají odlišnou strukturu a na jejich výrobu bylo potřeba mnohem složitější technologie. Posuďte sami. Šupiny byly odseknuty od větších kamenů a následně ztenčeny jemným broušením až na tloušťku tří milimetrů. Poté byly do extrémně křehkého kamene vyvrtány otvory, skrz které vedly bronzové dráty spojující jednotlivé šupiny mezi sebou. Materiál musel být celou dobu silně navlhčený, jinak by došlo k jeho prasknutí. Jak vyplývá ze zrekonstruované helmy, měla každá šupina navíc odlišný radián, aby po spojení co nejlépe sledovaly obrysy hlavy i tváře a umožňovaly volný pohyb.


Na základě provedených experimentů se odhaduje, že výroba jednoho kusu zbroje skládající se ze šesti set šupin by jednomu člověku zabrala 400 dní. Teď vezměte do úvahy, že těchto šupin se v nalezené zbrojnici nachází více než pět milionů a vyjde vám obraz toho, kolik práce a úsilí muselo být na jejich výrobu vynaloženo. A aby toho nebylo málo, jedná se o čistě ceremoniální zbroj pro terakotovou armádu, která by v reálném boji neobstála. Je natolik křehká, že ji rozbijete i pouhým klackem. I přesto jsou však nadmíru cenné. Do dnešního dne jsou to jediné nalezené zbroje vojáků dynastie Qin.


Jak vidíte, přináší nový objev mnohem více otázek než odpovědí. Přidám ještě tři další: 

Tato zbrojnice byla podle nalezených stop minimálně jednou v historii vypálena, ačkoli není jasné, jakým způsobem k tomu došlo. Stalo se tak v období povstání při svržení dynastie Qin?

Před tímto požárem stály zbroje ve vzpřímené poloze a posléze byly zavaleny spadanou hlínou. Jakým způsobem byly upevněny, když se nenašla ani jedna stopa poliček, držáků či jiných podpěr?  

Proč nemá ani jeden z terakotových strážců na sobě zbroj nebo helmu, byť byl pro každého z nich vyroben jeden pár? Nebo snad patří ještě někomu jinému, kdo na objevení teprve čeká?

Rozhodně to není poslední překvapení či záhada, kterou má pro nás mauzoleum a nekropolis prvního císaře Qin Shihuanga přichystanou. Ale o tom zase příště.

ZDROJE: globaltimes.cn, CCTV documentary
FOTO: thehistoryblog.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9