Yasutaka Tsutsui - Peklo

16:00 | 22.09.2015 Choi Mari 3
Co když se peklo zas až tak neliší od světa, ve kterém žijeme, než zemřeme? Takeshi nejprve ani nepozná, že zemřel. Dokud v baru nespatří svého kolegu, který zemřel již před pěti lety.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Choi Mari / AsianStyle.cz
Tohoto japonského autora jsme si nedávno představili s jeho knihou Konec stříbrného věku, která měla poněkud morbidní a temný nádech. Jak už vypovídá sám název této knihy, ani ona nebude výjimkou.

Kniha samotná prakticky žádný děj nemá. Jedná se vlastně o osudy řady lidí, kteří nakonec skončili v pekle. Takovými nejhlavnějšími postavami jsou Nobuteru, Takeshi a Yuzo, kteří v dětství byli nejlepšími kamarády. Jejich přátelství skončilo ve chvíli, kdy Nobuteru a Yuzo při hraní nechtíc zranili Takeshiho a ten byl kvůli této nehodě do konce života mrzákem, jenž kulhal na jednu nohu. A pak přišla válka. Od té doby se ti tři neviděli, tedy dokud nezemřeli a nedostali se do pekla. Tam také potkali ještě celou řadu dalších známých.

S peklem je jedna potíž. Není zas až tak moc odlišné od světa živých. Vlastně se tyhle dva světy občas prolínají a mísí. Říká se, že peklo je místo bez Boha a jelikož Japonci povětšinou v Boha nevěří, může tohle být tím důvodem, proč jim připadá velmi podobné jako svět živých.

Očekávala jsem nějaký děj. Ten se sice nedostavil, i tak to ale byla nesmírně zajímavá kniha. Pojetí pekla pana Tsutsui je jiné, než na jaké jsme zvyklí. Četla jsem názory několika lidí na tuto knihu a někteří jí vyčítali, že se ztráceli ve všech těch japonských jménech. Těch postav tam doopravdy není málo, ale já jsem s tímhle problém opravdu neměla.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9