J.G. Ballard - Říše slunce

14:50 | 25.05.2017 Choi Mari 0
Války vždy obrací vzhůru nohama životy nevinných lidí. Malý Jamie není výjimkou. Více o jeho osudu v Japonskem okupované Šanghaji se můžete dočíst v této částečně autobiografické knize.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Choi Mari
J.G. Ballard, celým jménem James Graham Ballard, je britský spisovatel a esejista. Narodil se v roce 1930 v Šanghaji britským rodičům. Během 2. světové války žil po tři roky společně se svými rodiči a mladší sestrou v japonském internačním táboře. Tato zkušenost jej inspirovala k napsání jeho prvního románu Říše slunce. Po válce se společně se svou matkou a mladší sestrou přestěhoval do Spojeného království. Po ukončení střední školy nastoupil na King's Collage v Cambridge, kde studoval medicínu s cílem věnovat se v budoucnu psychologii. V té době také začal zasílat své literární práce do soutěží, v několika se i umístil. Univerzitu předčasně ukončil a vystřídal několik zaměstnání, než se v roce 1962 po publikování prvního románu stal spisovatelem na celý úvazek. V roce 2009 podlehl rakovině.

Jamie Graham je přibližně deset let starý, miluje letadla a žije v Šanghaji. S rodiči se vrací z večírku pár dní po útoku na Pearl Harbor. Jedna z válečných lodí ukotvených v řece exploduje a Jamieho otec se vydá pomoci námořníkům, kterým se podařilo uniknout výbuchu, a Jamie si nemůže pomoci a následuje jej. Co se stalo poté, si nepamatuje. Když se probudí v nemocnici hlídanou japonskými vojáky, jeho rodiče nejsou nikde v dohledu a nikdo neví, kde by mohli být. Jamie se rozhodne vzít věci do vlastních rukou a při nejbližší příležitosti proklouzne stráži a vydá se po svých do svého domu v naději, že tam na něj matka s otcem budou čekat. Dům je prázdný, ani sloužící tam nejsou. Po několika týdnech žití v troskách Šanghaje Jamie vyčerpal veškeré zásoby jídla a stále ještě nemá ani ponětí, kde jsou jeho rodiče. Rozhodne se vzdát Japoncům a nechat se odvést do internačního tábora, jelikož je celkem pravděpodobné, že jeho rodiče byli též zajati a budou tam na něj čekat. 

Hlavním hrdinou Říše slunce je dítě, a tak jsem očekávala, že jeho pohled na válku bude poněkud odlišný. Jamie umí rozeznat letadla podle jejich zvuku a velmi respektuje japonské piloty. Japonce obecně nevidí úplně jako nepřátele. Kniha není tlustá, má necelých tři sta stránek a je velmi čtivá. Pokud Vás příběh zaujal, ale číst se Vám i tak příliš nechce, nezoufejte. Je tu také filmová verze z roku 1987.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9