Ryuunosuke Akutagawa - Tělo ženy a jiné povídky

17:00 | 09.06.2015 Choi Mari 3
Pokud vás zajímají povídky jednoho z nejvýznamnějších japonských spisovatelů dvacátého století, nenechte si ujít tuto knihu.
Ryuunosuke Akutagawa
Ryuunosuke Akutagawa FOTO: Yokohama045 / CC-BY-SA-4.0
Ryuunosuke Akutagawa byl významným spisovatelem zejména v oblasti krátkých povídek a byl jedním z mála japonských spisovatelů své doby, který získal široké čtenářstvo i v zahraničí. Narodil se 1. května roku 1892 v Tokiu. Jeho příjmení původně bylo Niihara po jeho rodičích, ale kvůli psychickému zhroucení jeho matky krátce po porodu byl adoptován jeho strýcem a dostal tak příjmení Akutagawa. Psát začal po zahájení studia na Tokijské císařské univerzitě v roce 1913, kde studoval angličtinu. V roce 1918 se oženil s Fumi Tsukamoto a měli spolu tři děti. Ke konci jeho života se u něj stejně jako u jeho matky začaly objevovat psychické potíže a kvůli nim roku 1927 ve věku 35 let ukončil svůj život.

Kniha Tělo ženy a jiné povídky obsahuje deset různých povídek, některé celkem dlouhé, jiné jen na tři nebo čtyři stránky. Povídky byly napsány mezi lety 1919 a 1926. Oproti Akutagavově dřívější tvorbě jsou tyto povídky více "civilizované a současné", takže se s nimi může čtenář ztotožnit lépe než s jeho staršími díly.

Nejkratší z povídek je povídka, po které je sbírka pojmenována a to povídka Tělo ženy, ve které muž, který byl jakousi magickou silou proměněn ve veš, náhle znovu objevuje kouzlo a krásu těla své ženy. Pochybnosti je povídka s daleko silnějším motivem o muži, který navštívil odborníka v oblasti etiky, protože měl krátce před svatbou a bylo tu něco, čeho velmi litoval. Jednoho dne přišlo zemětřesení a trám zavalil jeho ženu. Muži se jí nedařilo osvobodit. Byl zoufalý a ještě zoufalejší byl, když vypukl požár. Nechtěl, aby jeho žena umírala pomalu a velmi bolestivě a tak ji ubil střešní taškou. Jenže o něco později se dozvěděl o podobném případu, jako byl jeho vlastní. Ona žena přežila díky tomu, že trám nakonec prohořel a to jí osvobodilo. Muže celou tu dobu doháněly výčitky, jestli i jeho žena by mohla žít a zda ji nějak vnitřně sám chtěl zabít.

Většina povídek je velmi dobře čitelná. Knížku jsem měla přečtenou během dne nebo dvou. Kratší z povídek se mi četly lépe, ale mnohdy i ty delší měly velmi neobvyklý či překvapivý konec.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9