Liberálně-demokratičtí zákonodárci zvažují o vyproštění vraku lodi Yamato

17:00 | 30.07.2015 kvacm 0
Liberálně-demokratická strana zvažuje o zákonu povolující japonské vládě vyprostit z moře vrak největší bitevní lodě z Druhé světové války Yamato, potopené 7. dubna 1945 americkým námořnictvem.
Historická fotografie lodi Yamato
Historická fotografie lodi Yamato FOTO: Jappalang / wikipedia.org
Politici také uvažují o nalezení pozůstatků všech 3 056 mrtvých, kteří katastrofu nepřežili. Celkem bylo na lodi 3 332 příslušníků japonského námořnictva. Už 16. července začala debata s představiteli Yamato muzea v Kure u Hirošimy o tom, jak by mohl projekt probíhat a jak vrak lodi obnovit.


1/10 model v muzeu v Kure
FOTO: Carpkazu / wikipedia.org


Mluví se také o tom, že by byl plán součástí vzpomínky na 70. výročí konce Druhé světové války a připomínka toho, že Japonsko nemá zájem vrhnout se do další války.

Okolo tohoto zajímavého plánu jsou ovšem dva zásadní otazníky. Prvním a tím nejdůležitějším je fakt, že vrak lodi se nachází v mezinárodních vodách, proto nebude možné projekt uskutečnit pod hlavičkou japonského kulturního ústavu. Za druhé podle ministra zdravotnictví nebude ani možné posbírat pozůstatky mrtvých těl posádky, protože moře je oficiálně bráno jako místo odpočinku pro ty, jenž přijdou při službě na lodi o život.

Probíhající debata bude ještě velmi zajímavá a možná i dlouhá, nicméně jako nápad je to dobrý. Vidět Yamato, největší bitevní loď, která kdy byla postavena, by byl celosvětový zážitek nejen pro veterány.

ZDROJ: The Japan Times

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9