Hrad Himeji, Japonsko

17:00 | 29.06.2016 kvacm 0
Hrad založen roku 1333 je největším a nejnavštěvovanějším hradem Japonska. Po několika letech rekonstrukce získal zpět svou krásnou bílou barvu.
Hrad Himeji
Hrad Himeji FOTO: Niko Kitsakis / Wikipedia.org
Hrad vznikl v roce 1333, kdy samuraj jménem Akamatsu Norimura vybudoval na vrcholku kopce Himeyama svou pevnost. Ta byla v roce 1346 přestavěna na hrad a poté získal svůj název Himeji.

Po dvou stech letech daimjó Toyotomi Hideyoshi v roce 1581 hrad významně přestavěl a přidal třípatrovou hlavní věž. Po bitvě u Sekigahary v roce 1600 hrad získal daimjó Ikeda Terumasa, jemuž hrad daroval za pomoc právě v bitvě Tokugawa Ieyasu a v letech 1601 až 1609 nový panovník hrad přestavěl na velkou pevnost.

V letech 1617 až 1618 jeho následník Honda Tadamasa přistavěl dalších několik budov a hrad získal dnešní konečnou podobu.

Se svými 83 budovami je největší svého druhu a téměř celých neuvěřitelných 400 let zůstal nepoškozen. Přežil dokonce i velké bombardování ve druhé světové válce a velké zemětřesení v Kobe v roce 1995.


Průběh poslední rekonstrukce (zachyceno v roce 2012)
Carsten ten Brink / flickr.com


Ve druhé světové válce postihl velké území okolo hradu požár. Díky štěstí, že dopadnutá zápalná puma, která na zahradu dopadla, nevybuchla, hrad přežil celou tuto hrůzu nepoškozený.

To samé v roce 1995, kdy Kobe postihlo druhé nejničivější zemětřesení Japonska ve dvacátém století. Epicentrum bylo pouhých dvacet kilometrů od centra města a zemětřesení o síle 7,3 Richterovy stupnice přežily i láhve saké. Říká se, že dokonce zůstaly stát na svém místě na oltáři.

V roce 1993 byl hrad zařazen mezi prvními památkami na seznam Světového dědictví Unesco a v loňském roce - 27. března 2015 byla hlavní věž zrekonstruována a znovu otevřena. Hlavním cílem oprav byla i obnova zašlé šedé barvy a památka tak získala po letech zpět svou krásnou bílou barvu jak zdí, tak střechy.

Po rekonstrukci jej navštívily téměř tři milióny lidí.


Po rekonstrukci v roce 2015
zichi Lorentz / flickr.com


Společně s hrady Matsumoto v Nagano a Kumamoto, patří skvost Himeji u Kobe mezi tři přední a největší hrady Japonska, které jsou součástí národních památek země.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9