Zapomenutí hrdinové velké války - Úvodní ohlednutí

20:28 | 08.05.2015 Erik 0
V dnešních dnech si připomínáme výročí ukončení druhé světové války, největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva. Ten se ve své hrůznosti nevyhnul ani asijskému kontinentu.
Čínští armádní rekruti při výcviku
Čínští armádní rekruti při výcviku FOTO: ww2db.com
Letošní oslavy mají zvláštní symboliku. Od konce války uběhlo již 70 let a tak je toto výročí jedním z těch posledních kulatých, kterého se ještě účastní váleční veteráni a přímí svědci tehdejších událostí. Čas nemilosrdně běží a brzy budou tyto vzpomínky přenechány nám, kteří přišli po nich.

Jen v Asii tehdy zahynulo 32 milionů lidí, z toho 26 milionů byli civilisté. Přelila se ze severovýchodní Číny do jejího vnitrozemí, pochodovala neprostupnými džunglemi Barmy, pohltila tichomořské ostrovy a dosáhla až k branám Indie.

Jako jediná také zažila použití zbraní hromadného ničení. Ještě před tím, než dopadly americké atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki, byly použity japonskými silami chemické zbraně ve formě hořčičného plynu a dýmějový mor šířený v keramických bombách z letadel. I zde se prováděly ty nejhrůznější experimenty na živých lidech, které jako by přes kopírák vypadly z nacistických koncentračních táborů. Ten čas vyvolal v lidech nejděsivější démony a dal jim volnou ruku.



Socha u Památníku masakru v Nanjingu

Právě proto by se i přes desítky let dělící nás od této epochy lidských dějin na ni nemělo zapomínat. Ne proto, aby se navěky uchovávala vzájemná nenávist, ale aby se zabránilo jejímu opakování. Aby tyto události mohly být do budoucna naším učitelem.

Naše vzpomínky však záměrně půjdou na východním bojišti mimo mainstream tichomořských ostrovů, loďstev a letadlových lodí. Budou to naopak čínská města, hory či neprostupná barmská džungle. Na místa dnešnímu evropskému čtenáři málo známá. Zapomenutá. V příštím díle seriálu se proto podíváme do Šanghaje a vmísíme se mezi ikonických 800 hrdinů bránících skladiště Sihang

Zajímají vás další informace a zajímavosti o čínské historii a kultuře? Přijďte se podívat na náš specializovaný FB kanál. Jste srdečně zváni!

FOTO: Edna / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9