Ostrava se zaposlouchá do pohlednic z Pekingu

18:00 | 08.03.2015 Erik 0
Stane se tak 19. března na mimořádném koncertu Janáčkovy filharmonie, ve kterém čínský dirigent Tao Fan představí publiku vlastní skladby inspirované svým rodným městem.
Dirigent Tao Fan
Dirigent Tao Fan FOTO: jfo.cz

Koncert se bude konat od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy pod názvem Hudební pohlednice z Pekingu a během večera v nastudování ostravského orchestru a pod taktovkou Tao Fana zazní 12 skladeb pro soprán (zpívat bude sopranistka Wu Chun-Yan) a orchestr. Součástí koncertu bude také výstava čínských kulturních předmětů. Vstupné na koncert je opravdu velmi příznivé a jeho cena je stanovená na 50 Kč.
 

Dirigent Tao Fan drží čínský prestižní titul - „National First Class Conductor“. Po ukončení studia v Šanghaji, kdy byl jedním z nejlepších v ročníku, se stal Tao Fan v roce 1995 dirigentem Národního rozhlasového a filmového symfonického orchestru. Spolupracoval s orchestry v Evropě, v USA, předními orchestry v Číně a také s řadou vynikajících mezinárodních hudebníků a sborů. Je charakterizován jako přesný a vášnivý dirigent s bezchybnou technikou. V roce 2000 získal zvláštní cenu poroty na Mezinárodní Sibeliově dirigentské soutěži ve Finsku.

Tao Fan zná ostravský orchestr již poměrně dobře. Počátkem října 2012 dirigoval totiž v Ostravě koncert Velkého symfonického cyklu a na bezprostředně následujícím čínsko-korejském turné řídil koncert JFO v Pekingu. Janáčkova filharmonie zde nadchla publikum Smetanovou Vltavou, Stravinského Ptákem Ohnivákem a celosvětově proslulou Dvořákovou Novosvětskou. V Číně se tehdy ostravský orchestr představil vůbec poprvé a hned s nebývalým úspěchem, což nyní na přelomu roku při dalším zájezdu znovu potvrdil.

Příznivci klasické hudby nebudou zklamáni ani v dalším týdnu, kdy 26. a 27. 3. bude stejný dirigent řídit JFO při koncertu symfonického cyklu. V programu zazní kromě Lisztova Mefistova Valčíku č. 1 a Čajkovského Čtvrté symfonie, Koncert pro violu z díla Miklóse Rózsy. Sóla se ujme krásná a temperamentní violistka Kristina Fialová. Díky nebývalému talentu a usilovné práci dosáhla navzdory svému mládí řady mezinárodních úspěchů. Hraje na vzácnou italskou violu „Carl Giuseppe Testore - Contrada 1745“ a její smyčec je z ateliéru mistra Petra Auředníka. Momentálně studuje HAMU v Praze, paralelně také Dánskou královskou vysokou hudební školu v Kodani a od loňského října ještě i Hochschüle für Musik v Drážďanech. Rózsův koncert se Fialová v tomto roce chystá nahrát i na CD. 

ZDROJ: Janáčkova filharmonie Ostrava


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9