Muhai Tang, hlavní dirigent Pražských symfoniků

20:10 | 12.06.2014 Erik 0
Od minulé sezóny zastává právě čínský dirigent Muhai Tang vedoucí roli v Symfonickém orchestru hl. m. Prahy. Jaká byla jeho životní pouť na poli klasické hudby a co patří k jeho oblíbeným skladbám?
Čínský dirigent Muhai Tang
Čínský dirigent Muhai Tang FOTO: Alberto Venzago / FOK
Muhai Tang (汤沐海) se narodil v roce 1949 v Šanghaji jako syn uznávaného filmového režiséra Tang Xiaodana. Už během dětství měl možnost poznávat různé umělecké směry, z nichž jej vždy nejvíce přitahovala hudba. O jeho dalším životním směřování pak rozhodlo, když mu rodiče, kteří jeho zájem o hudbu správně vycítili, koupili klavír a byli také úplně prvními učiteli. Ostatně o tom, že umění bylo takříkajíc v rodině, svědčí i to, že jeho bratr Tang Muli je malíř a básník. Hlavním oborem se pro Muhai Tanga nakonec stala skladatelská a dirigentská profese. Studoval nejprve na Šanghajské hudební konzervatoři a poté pokračoval na Musikhochschule v Mnichově pod vedením dirigenta Hermanna Michaela.

Pak přišel okamžik, jenž odstartoval jeho slavnou mezinárodní kariéru. Na pozvání Herberta von Karajana dirigoval v roce 1983 poprvé Berlínské filharmoniky a toto vystoupení se setkalo s mimořádným úspěchem, který vedl k jeho opětovnému pozvání k tomuto orchestru, stejně jako k angažmá u dalších špičkových orchestrů, jako např. Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, San Francisco Symphony Orchestra ad.

V roce 1987 převzal Muhai Tang jako šéfdirigent orchestr Gulbenkian Orchester Lissabon, jehož pověst za svého dvanáctiletého působení mimořádné pozvedl. Další štace jeho kariéry byly: Queensland Symphony Orchestra Brisbane (čestný dirigent), Vlámská královská filharmonie v Antverpách, jejímž šéfem byl po několik let. Pozici šéfdirigenta zastával také u Čínského národního symfonického orchestru a ve Finské národní opeře v Helsinkách. Do roku 2011 působil Muhai Tang jako šéfdirigent Curyšského komorního orchestru. V roce byl 2010 jmenován šéfdirigentem Bělehradské filharmonie a na stejném postě figuroval také u Šanghajského filharmonického orchestru. V současné době je také uměleckým ředitelem šanghajské Concert Hall.

Jeho koncertní repertoár zahrnuje hudbu od baroka, přes klasicismus a romantismus po modernu, přičemž rád uvádí např. premiéry děl renomovaného čínského skladatele Tan Duna. Na svém kontě má mnoho rozhlasových a televizních nahrávek. Mnoho CD nahrávek z jeho bohaté diskografie bylo oceněno kritikou. Nesmíme zapomínat ani na zálibu v operní tvorbě. V Helsinkách dirigoval mj. produkce Turandot, Růžového kavalíra, Pikové dámy, Borise Godunova a Figarovy svatby, v Curyšské opeře se za svých mladých let zapsal jako vynikající dirigent Rossiniho děl.

Ostatně již příští týden se budete moci o jeho dirigentském umění přesvědčit na závěrečném koncertu 79. sezóny Symfonického orchestru hl. města Prahy, který proběhne 18. a 19. června ve Smetanově síni v Obecním domě.   


ZDROJ: Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9