Aswang - střašlivý upír z Filipín [HALLOWEEN]

19:01 | 25.10.2014 Syrinox 8
Halloween, nádherný čas plný příšer a bizarností. Už jste slyšeli o Aswangovi? Pokud ne, je právě na čase...
Aswang - adaptace z filmu Tiktik: The Aswang Chronicles
Aswang - adaptace z filmu Tiktik: The Aswang Chronicles FOTO: gamaliaa.blogspot.com
Aswang je jeden z nejděsivějších monster filipínských legend. Už od nepaměti se o této příšerce vypráví příběhy, píší knihy, natáčí filmy i naučné dokumenty.

Jeho popis i vlastnosti se region od regionu liší, jedno je ale jisté - žádného Aswanga si nikdy neochočíte a pravděpodobně budete rádi, když po setkání s ním vyváznete celí. Sami španělští kolonisté poznamenali, že Aswang byl v šestnáctém století celkem terno a do dneška si drží top 1 ve filipínském folkloru.  

Ale vy se asi ptáte, kdo vlastně je tenhle Aswang?

Nemrtvý. Ghúl. Kříženec vlkodlaka a upíra. Děsivé, krví se živící monstrum, co dokáže - jako většina nadpřirozených potvor - měnit podoby. Během dne vypadají jako lidé, obvykle tišší a stydliví, mající nějaké příjemné povolání, například hrobník nebo řezník. V noci se naopak dokáží přeměnit na různá zvířata, nejčastěji kočky, netopýry a psy nebo se ukázat v plné pokřivené kráse.



Tato nemrtvá stvoření byla původně popsána jako Pojídači Smrti. Jejich typické vzezření je ošklivá příšera s křídly. Někteří z nich jsou velmi drobní a to natolik, že se údajně dokáží skrýt za bambusovou tyčí. Všichni jsou tiší a rychlí. Obzvláště druh Tik-Tik se s oblibou mění v netopýry nebo ptáky a hledají těhotné ženy. Pak je tu také Wak-Wak, jenž na sebe bere podobu ptáka, přičemž za sebou nechává spodní část svého těla a vydává u toho podivné zvuky.  

Když jsou ve své lidské podobě, jdou rozpoznat pohledem do očí, ty jsou podlité krví a v jejich odrazu se uvidíte obráceně. Čas od času si takto přeměněni skočí do pohřebních síní a ukradnou nějakou mrtvolu, a když ty dojdou, nebrání se ani živým lidem, hlavně dětem, aby však ostatní nepojali podezření, pokojně zmizelé nahradí dvojníky vyrobené z různých přírodních materiálů.

Jako takoví jsou však těžko rozpoznatelní, protože se prakticky neliší od lidí - slunce jim nevadí, normálně pracují a projevují emoce. Váš nejlepší přítel klidně může být Aswang a vy o tom nemáte nejmenší tušení. Aswangové také neubližují svým sousedům, aby neprobudili k životu klepy. Během dne jsou údajně slabší, než v noci.  



Typickým příběhem o Aswangovi je jeden z roku 1960. Ten vypráví o šťastném páru, který očekával dítě.

V té době ženy tradičně rodily doma za pomocí tak zvaných Hilotů, což je něco jako porodní bába. V den, kdy žena Belen měla rodit, jeden takový Hilot byl samozřejmě přítomen.
Belen porodila zdravého chlapečka. Jenže se stalo něco zvláštního, když manžel Ben vešel do místnosti, aby vyměnil prostěradla a ručníky, zjistil, že nikde nebyla žádná krev, která by tu prostě být měla. Hilot na to nic neřekla.

Ben o incidentu pověděl své rodině, ale na všechno se nějak zapomnělo, protože se ženě i dítěti dařilo dobře. Tedy, alespoň chvíli. Hilot se nadále chodila na oba ‚pacienty‘ koukat a Belen se zdála den ode dne bledší. Navíc skoro vůbec nemluvila a byla hrozně slabá. Hilot to obhájila slovy, že je to pro prvorodičku normální. A Ben jí věřil až do dne, kdy Belen zemřela a spolu s ní i dítě. Oba takřka bez krve.

Lidé hledali tuto Hilot, ale nikdo jí nenašel. Aswang si šel hledat novou oběť...


 
Aswangové mají hlad každý úplněk. Na jejich jídelničku nejčastěji najdete játra a srdce obětí, ale mezi širokou veřejností jsou známí hlavně pro zálibu v lidské krvi a požírání nenarozených dětí přímo z děloh žen. Jakmile se totiž Aswang dozví o těhotné ženě, vkrade se do jejího domu a dlouhým jazykem, který má funkci jakéhosi sosáku, prorazí kůži v oblasti pupíku a to až do dělohy. A může se hodovat! Výživný fetus servírovaný na stříbrném podnose, pro ženu to definitivně po ránu bude šok, tedy… pokud přežije.

Právě kvůli Aswangům v některých regionech stále můžete narazit na jakousi 'hlídku', tedy muže, bránící dům, v němž žije těhotná žena.  

Tito tvorové mají očividně i smysl pro humor, protože čas od času se baví klamáním lidí, kdy je donutí vypít lidskou krev nebo sníst lidská játra. A jak jsou mazaní, zbavit se jich je sakra těžké. Nejlepší je zničit jejich srdce, uchránit se můžete i solí, česnekem nebo kokosem.

Pokud se vám ale Aswang zamlouvá, je tu pro vás i druhá možnost! Mnoho lidí totiž věří, že pokud si Aswang vezme za ženu či muže člověka, onen druh nebo družka, se o svatební noci také stane touto stvůrou. To je svým způsobem krásné, no ne? Alespoň do doby, než si půjdete po krku, protože se nechcete dělit o svůj lahodný kousek žvance...




Bytost Aswang se objevila v třetí sérii seriálu GRIMM a získala mnoho filmových zpracování. Jedním z posledních je Tiktik: The Aswang Chronicles z roku 2012. Jedná se o komediální akční horor. Jen o rok starší je horor Aswang z roku 2011.

V tomto kousku je rasa abuwak, tedy Aswangové, prakticky na vymření, a jediný způsob, jak ji zachránit, je užití jedinečné schopnosti, kterou vlastní nastávající královna abuwaků, Hasmin. Na scéně se však objevují i zabijáci, kteří netouží po ničem jiném, než se abuwaků navždy zbavit.

Jeden z prvních filmů byl naopak Aswang aka The Unearthing z roku 1994, jenž si vysloužil mnoho pozitivní kritiky.

Ačkoli doba značně pokročila, doteď se incidenty s unesenými dětmi, vykradenými hroby nebo jinými bizarnostmi připisují právě Aswangům.



Doufám, že vás článek o Pojídačích Smrti příjemně naladil na Halloween! Nezapomeňte dávat pozor na děti či mladší sourozence a vyhýbat se toulavým psům! A pokud se v očích vašeho kamaráda uvidíte obráceně, raději vemte nohy na ramena.

Veselý a děsivý Halloween vám všem! 


ZDROJ: read-legends-and-myths.com; en.wikipedia.com; myths.e2bn.org; listverse.com
FOTO: grimm.wiki.com; moviepilot.de; medosensitivo.blogspot.com; misteriosfantasticos.blogspot.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9