Gumiho - devítiocasá liška

17:00 | 28.10.2014 Ari Yu 12
Další z řady různých duchů a bytostí, obdivovaná i obávaná Gumiho. Pokud ještě hledáte inspiraci na halloweenskou párty nebo se prostě chcete dozvědět více, zde je pro vás článek.
My Girlfriend is Nine-Tailed Fox
My Girlfriend is Nine-Tailed Fox FOTO: fanpop.com
Tato postava se objevuje v různých korejských pohádkách a legendách. 
Gumiho (či Kumiho) - devítiocasá liška, která žila tisíc let a v touze stát se člověkem se převtělila do okouzlující ženy.

V některých ústně předávaných příbězích je toto stvoření milé a přívětivé, zamiluje se do muže a v některých případech se může stát člověkem. V těch drsnějších legendách pak požírá játra a srdce své oběti.



Gumiho je podobná japonské kitsune a čínské huli jing. Všechny tyto bytosti v podstatě vychází z lišky jako z dlouhověké nebo nastřádané energie, která má moc se v něco přeměnit - v případě gumiho v krásnou ženu.

Kitsune i huli jing jsou obvykle popisovány buď jako dobré nebo zlé, oproti tomu Gumiho je popisována jako zlomyslná postava, která se krmí lidským masem. Kdy začali korejci pohlížet na gumiho jako na zlovolnou postavu není jasné, neboť v mnoha starších textech je popisována jako bytost, která pomáhala lidem (přičemž někdy i lidé lstivě napálili hodnou a naivní gumiho). V pozdějších textech se už ovšem gumiho objevují jako krvelačné napůl ženy a napůl lišky, které běhají v noci po hřbitovech, vyhrabávají z hrobů lidská srdce. 



Například pohádka The Fox Sister (Liščí sestra) popisuje příběh muže, který měl tři syny a žádnou dceru. Modlil se, aby se mu narodila dcera, i kdyby to měla být liška. Jeho žena konečně porodila dceru, ale když jí bylo šest let, začala každou noc umírat jedna z jejich krav. Muž tedy poslal svého nejstaršího syna, aby je hlídal. Ráno řekl syn otci, že krávu zabila jeho sestra, která krávě vyrvala játra a snědla je. Ten mu samozřejmě nevěřil, nařknul syna z toho, že usnul a zdál se mu ošklivý sen. Nejstaršího syna vyhodil a přikázal prostřednímu synovi, aby v noci hlídal. Do úplňku se nic nedělo, ale jak nadešel úplněk, jeho sestra zase zaútočila. I tohoto syna muž vyhodil a pověřil hlídat nejmladšího. Ten sice potvrdil, že jeho sestra vyšla z domu, ale že krávy asi zemřely z pohledu na měsíc.

Mezitím se starší synové toulali, až potkali budhistického mnicha. Ten jim dal tři magické lahvičky a poslal je zpět. Když se vrátili domů, našli svou sestru, jak žije sama. Řekla jim, že rodiče i bratr zemřeli a úpěnlivě je prosila, ať zůstanou. A pak vystrojila hostinu.

V noci probudilo staršího bratra přežvykování, otevřel oči a viděl sestru, jak stojí nad mladším bratrem a pojídá jeho játra. V tu chvíli mu došlo, že i hostina, kterou pro ně připravila, byly mrtvoly. Sestra se mu snažila vysvětlit, že potřebuje už jen jedny játra k tomu, aby se stala člověkem.

Začal prchat a v tom si vzpomněl na kouzelné lahvičky od mnicha. Hodil za sebe bílou a z té se stala houština s trny. Tou se ale liška snadno protáhla. Hodil za sebe modrou a uvěznil ji do řeky, ale jako liška ji hravě přeplavala.Hodil za sebe červenou a vyšlehl oheň, který ji spálil na popel.

Ani korejské pohádky tedy nejsou vždy plné motýlků, kytiček a hodných lištiček.



Většina legend popisuje gumiho jako stvoření sice schopné měnit podobu, ale něco v jejím vzhledu vždy připomíná lišku (například protáhlý obličej, uši a podobně) nebo magická přinucovací síla. 

Některé příběhy zase tvrdí, že pokud gumiho bude po tisíc dní pojídat lidské maso, může se stát člověkem, nebo pokud muž, který uvidí její pravou podobu, a nevyzradí její tajemství po deset let, opět se může stát člověkem.

Gumiho se pochopitelně objevuje v knihách, filmech, seriálech i komiksech nebo videohrách.



Jedno z nejznámějších dramat o ní je například My Girlfriend is Nine-Tailed Fox z roku 2010, kde hlavní role obsadili Lee Seung Gi, Shin Min Ah a No Min Woo. 

Nebo Grudge: The Revolt of Gumiho (Gumiho: Tale of the Fox's Child), či jedno z nejnovějších Gu Family Book z roku 2013, kde si opět zahrál Lee Seung Gi.

Tak co, neinspirovala vás, dámy, devítiocasá svůdná liška k halloweenskému převleku? 
Pro pány už jen - pozor na játra!


ZDROJ: wikipedie.com, Korean Folklore and Folklife
FOTO: blog.daum.net, gameshot.com, nemopan.com, asknate.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9