Pevnost Namhansansŏng, vzácný typ opevnění

10:15 | 18.05.2018 arashinka 1
Pevnost Namhansansŏng je kamenné opevnění, které během války sloužilo jako královské útočiště. Očekává se, že tato pevnost bude zařazena do seznamu UNESCO památek.
pevnost Namhansansŏng
pevnost Namhansansŏng FOTO: Koreanherald
Starobylá horská pevnost Namhansansŏng, která sloužila jako strategické obranné zařízení v mnohých období korejské bouřlivé historie, je dnes jednou z nejnavštěvovanějších kulturních památek v zemi.

Pevnost se od 17. století stala svědkem mnoha konfliktů a vydržela cizí invaze, velké i malé, již od počátku období Sjednocené Silly.

Na předběžném seznamu UNESCO Světového kulturního dědictví je zapsána jako Národní historické místo číslo 57 od roku 2010. Vláda se 31. ledna chystá předložit návrh na začlenění této kulturní památky na seznam UNESCO památek. Výběr UNESCO památek bude oznámen v červnu 2014.



11,76km dlouhá pevnost se nachází na hoře Namhansan, která se rozkládá nad třemi městy – Kwangdžu, Sŏngnam a Hanam – v provincii Kjŏnggido. Se svým umístěním na strmém horském hřebenu sloužila jako strategické opevnění od dob Sjednocené Silly až po éru Čosŏn.

Ačkoli byla původně postavena v době Sjednocené Silly, pevnost, kterou dnes lidé mohou spatřit, pochází z poloviny období Čosŏn.

Na pevnosti se z důvodu renovací a rekonstrukcí v rozdílném časovém období odráží rozdílné architektonické styly. Tento fakt také splňuje čtvrté kritérium při výběru monumentů do seznamu světového dědictví UNESCO ― “je skvělou ukázkou stavby, architektonického nebo technologického souboru, dokumentující jednu nebo více významných etap v historii lidstva.” 

“Hlavní zeď byla postavena na základech použitých pro zdi pevnosti Čudžan během Sjednocené Silly. Vnější zeď byla postavena v průběhu času. Zobrazuje směs rozdílných konstrukčních technik od Silly po Čosŏn,“ napsal Kim Jŏng Hak z Namhansansŏng kulturní a turistické iniciativy, která je místní veřejnou organizací založená vládou a má na starost správu a ochranu pevnosti.

Jiní experti poznamenali, že je to architektonického dědictví, neboť na světě mnoho pevností, které by byly postaveny na strmém horském hřebenu a navrženy tak, aby sloužily během války dočasně jako hlavní město, není.

“Není snadné naleznout opevnění tak velké, jako je pevnost Namhansansŏng, která byla postavena na 500 metrů velké plošině skalnaté hory a která byla spravována po tak dlouhou dobu,“ napsal Lee Ki Bong, odborník na antické knihy z korejské Národní knihovny ve svém článku “Význam Namhansansŏngu jako mnohotvárné pevnosti odrážející historii Koreje a světové kulturního dědictví UNESCO.”


 
Pevnost Namhansansŏng je také známá jako vzácný úkaz horské pevnosti postavené tak, aby sloužila jako dočasné hlavní město země a zároveň jako strategický obranný bod.

Namhansansŏng je také jedinou horskou pevností s královským palácovým komplexem a velkou vesnicí.

“Je to velká pevnost s dočasnou královskou rezidencí a vesnicí s více jak 3 000 obyvateli,“ řekl Čŏn Čong Dŏk, ředitel NCTI, který dodal, že během období Čosŏn na území nebylo mnoho měst, která by měla 3 000 obyvatel.

Dnes se pevnost a vesnice stala jednou z nejnavštěvovanějších destinací v Koreji, v průměru s více jak 3 milióny návštěvníků ročně.

Během druhé Mandžuské invaze v letech 1636-1637 provedl král Indžo z Čosŏnu v rámci pevnosti administrativní a vojenské změny včetně dodání dostatečného množství prostředků. V pevnosti zůstal 47 dní, dokud se nevzdal císaři Taizong dynastie Qing.

Pevnost Namhansansŏng v roce 1907 i v roce 1919 během Hnutí za nezávislost 1. března sloužila rovněž jako zázemí anti-japonské lidové armády.

“Domníváme se, že pevnost Namhansansŏng je kulturně a historicky významná, a se svou unikátní historickou a architektonickou hodnotu patří do seznamu kulturních památek UNESCO."

                              
 
  
  


Zdroj: Koreanherald
Z
droj fotografie: ko.wikipedia.org

travel.701pages.com
fortress-namhansanseong.or.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9