První umělec Signálu odhalen: je jím Japonec!

08:00 | 28.08.2017 Zita 0
V polovině října Prahu opět rozsvítí světla SIGNAL festivalu, letos však oproti loňskému roku zazáří i Tets Ohnari- japonský sochař žijící v Praze. Co pro diváky chystá?
Tets Ohnari při práci
Tets Ohnari při práci FOTO: Tezukayama Gallery, Osaka
O prvním známém účinkujícím letošního světelného festivalu SIGNAL by se dalo bez pochyby říci mnoho věcí: světlo světa poprvé spatřil před 37 lety v Tokiu, nerad čte, ráno zahajuje konvicí čaje či kávou, Prahu má rád, ovšem české rohlíky mu k srdci zrovna nepřirostly. Pro sochařství se narodil a své o tom svědčí i bohatý seznam výstav. Vystavoval například v Japonsku, Rumunsku i Itálii, v Galerii Jana Koniareka ve slovenské Trnavě a již několikrát zaujal i české diváky, pro které nyní chystá další ze svých prací.



Ohnari pracuje především se třemi materiály a to dřevem, kamenem a sklem. Jak však již v minulosti několikrát vysvětlil, nejde ani tak o samotný použitý materiál než spíše o moment, kdy se jej dotknou jeho ruce. Právě tento okamžik je prý naprosto zásadní pro budoucí formování celkového díla.  Mimo umělcových schopností pak hotový exponát představuje i osobitou kombinaci konceptu a prožívaných emocí v době tvorby. Hlavním záměrem tedy není vystavit pouze hotové dílo, ale i poukázat na proces jeho vytváření. Vzhledem k možné komplikovanosti představení této cesty zvolil Ohnari formu, kterou prezentoval zatím pouze dvakrát. Poprvé ji měli možnost diváci spatřit v Tezukayama Gallery v Osace, podruhé letos ve švýcarské Basileji na výstavě VOLTA 13. Zde (https://vimeo.com/193439142) si jí můžete prohlédnout i vy. 

Nyní Tetse zaměstnává především příprava na Signál, blíží se však i prezentace děl Group exhibiton/ Made in Japan v Litvě. Sochař se svěřil, že přípravy na Signal jsou již v plném proudu, pořád je však nervózní: "Dokud nestojím před hotovým dílem umístěným v galerii, nemůžu být nikdy úplně v klidu. I když je třeba exponát už hotový, dělám si vždy obavy, aby zvládl i cestu..." Ačkoliv přesné vyjádření, co bude na festivalu prezentovat, je zatím tajemstvím, poskytl alespoň fotografii zachycující propočty budoucího díla.



Více informací a fotek naleznete na webových stránkách http://www.tetsohnari.com/tetsohnari či u nás dole v galerii.

Za redakci přejeme příjemný zážitek!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9