19. století, Korea z pohledu cizinky

16:29 | 13.01.2013 arashinka 3
Výzkumník zkoumá dopisy napsané americkým velvyslancem, jeho manželkou a její sestrou z 19. století.
Soul, oblast Gwanghwamun na počátku 20. století
Soul, oblast Gwanghwamun na počátku 20. století FOTO: Koreanherald
Mezi všemi velvyslanci působící v Koreji od roku 1883 sloužil John M. B. Sill (1831-1901) v jednom z nejrušnějších období korejské historie. 

Během svého pobytu v zemi ― od roku 1894 do roku 1897 ― Korea prošla čínsko-japonskou válkou, Kabo reformou, zavražděním královny Mjŏngsŏng a útěkem krále Kodžonga do Ruska.

Nezávislý spisovatel a historický badatel Robert New napsal a sestavil "Dopisy z Čosŏnu", které obsahují osobní dopisy napsané v Soulu Sillovou manželkou a její sestrou. 

Dopisy nabízejí zajímavý pohled na jejich zkušenosti v Koreji, včetně jejich prvního setkání s králem Kodžongem a královnou Mjŏngsŏng, jejich myšlenky po královnině smrti, stejně tak i vypuknutí cholery, která v roce 1895 zabila desítky tisíc lidí. 

Pan Sill vzal Sally, Sallininu sestru Lily Graham a jejich mladého syna Josepha na svou cestu po Asii, zatímco za sebou zanechal v Americe jejich provdanou dceru. Kniha rovněž obsahuje dopisy, které napsal Joseph Sill a John Sill. 



Na základě knihy, Sally Sill odchod z USA, který se uskutečnil v dubnu 1894, nepotěšil. Bála se o svou bezpečnost a pohodlí domova a o svou rodinu, proto upadla do deprese, napsal Neff. Také trpěla astmatem a revmatem, což jí zabránilo navštívit krále Kodžonga a královnu Mjŏngsŏng po jejím příjezdu do země. 

“Korejci jsou velcí a líní, důstojně vyhlížející lidé, jejich oblečení je spíše hezké, obzvlášť z dálky," napsala 29. dubna 1894 Lily Graham svému nejmenovanému příbuznému krátce poté, co přijela do Koreje.

“Pracující lidé jsou velice špinaví, ale na ulicích můžete spatřit mnoho lidí, jejichž bílé oblečení je pozoruhodně čisté. Některé jsou lněné a některé z bavlny. Na Čemulpcho (dnešní Inčchŏn) jsme neviděli žádného koně. Ubozí kuliové (otroci, pozn. red.) jsou tažnými zvířaty."

Poté, co se její zdravotní stav zlepšil, byla Sally Sill v září toho roku pozvána králem Kodžongem a jeho ženou, královnou Mjŏngsŏng, do paláce Kjŏngbokkung. Lily Graham svou sestru během návštěvy doprovázela a napsala detailně o její audienci s královnou. 

“Královna byla obklopena velkou skupinou žen, mnohé z nich byly mladé a dobře vyhlížející a mnohé zase staré a ošklivé," líčila Graham návštěvu. 

“Naši tlumočníci stáli před otevřeným oknem, protože muži nesměli přijít ke styku s královnou. Když mluvili, uklonili se k zemi, takže bylo nesmírně obtížné je slyšet. Královna promluvila ke každé z nás, ptala se nás na všemožné otázky, kolik nám je let, kolik dětí máme, kolik bratrů a sester atd., atd. Kromě dalších otázek se mě zeptala, co v naší zemi dělají neprovdané ženy, když zestárnou. Hádám, že v duchu přemýšlela, jak trávím svůj čas bez manžela a dětí, o které bych se starala." 

Královna Mjŏngsŏng byla v říjnu roku 1895 zavražděna japonským vrahem. Sally Sill vyjádřila svůj smutek nad královninou smrtí v dopise z 3. listopadu, určený její sestře Alice Cram.

“Královninu krutou smrt, se kterou jsme se předtím několikrát setkali a která byla vždy tak moc laskavá, jsme snášeli špatně,” napsala. “Král a korunní princ jsou v žalostném stavu. Tvůj otec je chodí navštěvovat skoro denně, aby je utěšil svou sympatií, kterou, ti chudáci, zdá se, že oceňují."

Po královnině smrti se Lily Graham obávala o budoucnost Koreje. 

“Ubohá Korea, nevidím v ní žádnou budoucnost," napsala 10. listopadu téhož roku. "Nedokáže se sama řídit a na Japonsko nestačí."

Sillovi Koreu opustili v roce 1897. John Sill zemřel v roce 1901, pouhé 4 roky po návratu do USA kvůli nemoci, "kterou trpěl, jakmile se vrátil z Dálného Východu." Byl hospitalizován skoro rok, než zemřel. Po smrti svého manžela zemřela na akutní Brightovu nemoc a onemocnění ledvin i Sally, v Detroitu, Michigan v roce 1903. Bylo jí 69 let.

Zdroj: Koreanherald

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9