Klavírní fenomén Niu Niu a jeho rozhovor pro AsianStyle

18:00 | 02.09.2014 Erik 3
Mladého čínského klavíristu Niu Niu lze bez nadsázky označit za zázračné dítě, jehož výjimečný hudební talent se projevoval již od tří let. Jak na něj reaguje okolí a jaké jsou jeho záliby? Jaké má hudební oblíbence? To vše se dozvíte v našem článku.
Čínský klavírista Niu Niu
Čínský klavírista Niu Niu FOTO: Festival Dvořákova Praha
Pojďme se ještě v krátkosti podívat na jeho životní pouť a úspěchy. Krátce po svých šestých narozeninách debutoval sólovým recitálem a v osmi letech se stal nejmladším studentem v historii šanghajské konzervatoře. Poté, co s rodinou přesídlil do USA, pokračoval ve studiu na New England Conservatory v Bostonu. V roce 2007 s ním jako s dosud nejmladším interpretem uzavřela smlouvu nahrávací společnost EMI Classics. Niu Niu vystupuje na prestižních koncertních pódiích (Wigmore Hall, Suntory Hall) s neobyčejně širokým a náročným repertoárem, sahajícím od Bachova Dobře temperovaného klavíru až po Šostakovičův 1. klavírní koncert. Velmi výrazná je u něj vysoká emocionální vyspělost hry, která je u klavíristy jeho věku opravdu vzácná. Klavírista Leslie Howard ho označil za „nejlepšího mladého hudebníka, se kterým jsem se kdy setkal".

Jeho umění si budou moci nyní vychutnat i diváci v České Republice. Letos 12. září totiž v Rudolfinu vystoupí společně s Českou Filharmonií na mezinárodním hudebním festivalu Dvořákova Praha, kde zahraje Dvořákův klavírní koncert g moll. Při této příležitosti tento mladý světový umělec ochotně poskytl AsianStyle rozhovor, který vám nyní přinášíme.

Jakým způsobem jsi vlastně našel cestu k hudbě? Jsou ve vaší rodině další hudebníci?

Můj otec býval v rodném městě učitelem klavíru a je to s největší pravděpodobností on, kdo mě přivedl do světa hudby. Když dával hodiny svým studentům, posadil mě vždy někam poblíž a já věřím, že právě tohle zasadilo do mé malé duše semínka hudby.

Byl pro tebe klavír vždy jasnou hlavní volbou nebo jsi uvažoval i o jiných hudebních nástrojích?

Hrál jsem také několik let na housle a určitě chci v budoucnu vyzkoušet i jiné hudební nástroje, protože každý z nich má svou vlastní, specifickou magickou sílu. Věřím, že pokud dokážu zachytit jejich charakter a vložit jej do své klavírní hry, bude její výsledný zvuk mnohem barevnější a více osobitý.

Proč sis vybral své umělecké jméno Niu Niu (Malý Buvol)? Má to souvislost s rokem tvého narození?

Ta přezdívka pochází od rodičů a dali mi ji, protože jsem se narodil podle čínského kalendáře právě v roce Buvola. Později jsem se rozhodl používat ji dál i jako své umělecké jméno, protože na rozdíl od mého pravého čínského jména (Zhang Shengliang, pozn. redakce) nedělá cizincům problémy s výslovností.

Je skutečně fenomenální začít hrát na klavír od tří let, být historicky nejmladším žákem Šanghajské konzervatoře a dobýt si světové renomé v tak mladém věku. Jak na to reaguje tvé okolí?

Někdy mě spolužáci požádají, abych jim zahrál některou opravdu obtížnou skladbu, a pak jsou na konci vždy ohromeni. Vždycky se ale snažím podobným situacím vyhnout. Zkouším prostě být jedním z nich a zapadnout lépe do svého okolí.

Jaký je tvůj cvičební program? Jak potom odpočíváš? Máš nějaký zvláštní koníček?

Během školního roku cvičím po skončení vyučování pozdě odpoledne a večer. Když je na to čas, zabere to přibližně čtyři až pět hodin. Rád jsem si dříve četl a praktikoval jevištní kouzelnické triky, ale poslední dobou si nejraději chodím zacvičit do fitka.

Máš za sebou již nahrávky Chopinových etud a Lisztových transkripcí. Jaké další nahrávky můžeme v nejbližší době očekávat?

Právě jsem dokončil nahrávku alba s Varšavskou filharmonií, na němž jsou dva mé nejoblíbenější klavírní koncerty od Rachmaninova. Tohle album bude vydané v brzké budoucnosti.

Které skladatele máš rád jako interpret a které jako posluchač? Jaké styly hudby posloucháš?

Jako interpret i posluchač opravdu miluji Chopina a Rachmaninova – ten pocit romantismu a širokého rozmachu v jejich hudbě. Některé jejich melodie jsou tak úžasné, že je můžete poslouchat nebo hrát stále dokola, aniž by vás omrzely. Jinak mám rád mnoho různých stylů hudby a ve volném čase poslouchám pop i rock. Také si občas rád poslechnu nějaký pěkný zpěv bez hudebních nástrojů (a capella).

Máš v nějakém současném nebo minulém klavíristovi svůj vzor, který bys chtěl následovat? 

Nechci v podstatě nikoho následovat. Mými oblíbenými klavíristy jsou však Horowitz a Rubinstein a v budoucnu bych chtěl být klavíristou, který dokáže hudebně spojit jejich osobnosti a charakter hry.

Jak se díváš na hudbu českých skladatelů? Hrál jsi již některý z jejich klavírních koncertů?

Nehrál jsem doteď vlastně žádná díla českých skladatelů, protože dva vaši nejprestižnější skladatelé Dvořák a Smetana nenapsali mnoho známých klavírních skladeb. Teď ale můžu říci, že Dvořákův klavírní koncert zní opravdu krásně a kdykoli ho hraji, připadám si jako bych vstoupil do zcela jiného světa. Myslím, že opravdu obsahuje ducha české kultury. 

Moc děkujeme za rozhovor a přejeme co nejvíce osobních i hudebních úspěchů.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9