Druhá nejhorší lodní katastrofa: Kiangya

18:00 | 04.08.2014 Peťul_TripleS 0
Mezi nejhorší lodní katastrofy se řadí i příběh parníku Kiangya, na kterém byli i uprchlíci z čínské občanské války. Tento parník narazil na minu a vybuchl v ústí řeky Huangpu, jižně od Šanghaje. To vše se stalo 4. prosince 1948.
Kiangya
Kiangya FOTO: timesunion.com
Kiangya měla výtlak pouhých 2 100 tun s prostorem pro 1 186 cestujících, ale protože uprchlíci prchali před blížící se komunistickou armádou, namačkali se na loď i přes legální kapacitu lodi. Jelikož se lidé, kteří nastoupili na loď, nepočítali, není známý skutečný počet obětí. Bylo tu celkem 2 250 platících cestujících, kteří se nalodili v Nankingu, a odhadovalo se, že společně s nimi plulo ještě 1 200 černých pasažérů. Takže při havárii zahynulo kolem 3 000 lidí.

Parník opustil přístav v pozdních odpoledních hodinách a v 18:30 směřoval k řece Huangpu a mířil do otevřeného moře. Exploze nastala bez varování na zádi lodi a Kiangya se rychle potopila v mělké vodě na dno řeky Huangpu, asi 50 mil od Šanghaje. Cestující v nižších palubách neměli šanci přežít.

Asi 700 přeživších uniklo, protože měli štěstí, že byli v horních palubách, kde byla voda do pasu. Tam čekali na pomoc.

Protože exploze zničila rádio na lodi, nebyla šance na zavolání SOS. Přeživší tedy čekali přibližně tři hodiny, než se objevil na scéně parník Hwafoo. Poté, co se objevil, vysílačkou žádali o pomoc.

Zranění, kteří přežili, byli převezeni do Šanghaje, kde byli hospitalizováni.

Říká se, že Kiangya narazila na starou minu umístěnou Japonci mimo přístav během druhé světové války.

Je tu dokonce další příběh jiného čínského parníku, který evakuoval vojska z Mandžuska. Ve stejné době se potopil s 6 000 lidmi, čímž se stává ještě horší námořní katastrofou. Ale název této lodi a podrobnosti o události jsou tak nejasné, že máme důvod se domnívat, že tyto dvě události jsou různé verze katastrofy parníku Kiangya.

Pro srovnání exploze na řece Mississippi v roce 1865 zabila 1547 lidí na Sultaně, katastrofa Titanicu v roce 1912 má na svědomí 1 517 lidí, Saúdský trajekt Al-Salaam Boccaccio shořel a potopil se v Rudém moři v roce 2006 s 1 312 obětmi, Lusitania potopená německou ponorkou mimo Anglii v roce 1915 vzala 1 198 životů, General Slocum, který shořel v New Yorku, sebral 1 021 životů a Empress of Ireland, která se potopila při srážce na řece sv. Vavřince v roce 1914, usmrtila 1 012 lidí.

První nejhorší lodní katastrofou byla loď Doña Paz, ale o té někdy jindy. Co na takovou katastrofu říkáte vy? Dokázali byste si představit, že byste na takové lodi byli? Věděli byste, co dělat?



ZDROJ: perdurabo10.tripod.com, allaboutcruisesandmore.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9