Návštěvníci zámku Kunín proniknou do tajů čínské kultury

19:00 | 05.06.2014 Host 0
Od 7. června do konce září 2014 si budou moci návštěvníci zámku Kunín prohlédnout výstavu nesoucí název Barevný svět, která se zaměří na čínské lidové umění. A co na ní budete moci obdivovat? 
 
Pozvánka na vernisáž výstavy Barevný svět
Pozvánka na vernisáž výstavy Barevný svět FOTO: Konfuciova akademie UP
Výstava s tématem čínského lidového umění není v kunínském zámku náhodně. Poslední majitel zámku Viktor Bauer (1876-1939) byl velkým milovníkem Číny a čínské kultury. Sám tuto zemi dvakrát navštívil a velice si ji oblíbil. Ve svých knihách se inspiroval čínskou filozofií, inklinoval k taoismu, učil se čínsky. V tomto roce navíc uplyne 110 let od první Bauerovy cesty do Číny, proto Muzeum Novojičínska věnuje v letošní sezoně v zámku Kunín prostor Číně a čínské kultuře. Tomu napovídá i název letošní zámecké sezony Čínský rok Viktora Bauera.


Areál zámku Kunín

Expozice čínského lidového umění, o jejíž sestavení se zasloužila sinoložka a odbornice na čínskou kulturu PhDr. Zlata Černá, se zaměřuje na širší společenský a kulturní kontext, především filozofický a náboženský. Návštěvníci si budou moci prohlédnout  hliněné, dřevěné nebo papírové hračky, vystřihovánky, sošky, textilní dekorace zdobené výšivkou, píšťalky, přívěsky, miniatury, vzdušné draky z papíru, kartáčové loutky a loutky z oslí kůže, tradiční obětiny, dřevořezy a řadu dalších produktů lidového řemesla. Vystavené exponáty zaujmou výraznou barevností, bohatou fantazií tvarů i schopností abstrakce. Promlouvá z nich touha po klidu a míru, po dlouhém životě, prosperitě rodiny a především po kráse a radosti.


Ťiang Wej-si (Jiang Weixi) hrající na er-chu (erhu)

V sobotu 7. června se od čtyř hodin ve velkém sále zámku uskuteční vernisáž, která se taktéž ponese v duchu čínské kultury a umění. V rámci programu vystoupí lektorky Konfuciovy akademie Univerzity Palackého v Olomouci Čang Süe-tching (Zhang Xueting), která zatančí čínský lidový tanec a Ťiang Wej-si (Jiang Weixi) zahraje na tradiční čínský hudební nástroj er-chu. Výstava probíhá pod záštitou ambasády Čínské lidové republiky v Praze a návštěvníci kunínského zámku ji mohou zhlédnout v rámci prohlídkového okruhu denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Expozice vznikla za podpory obce Kunín, Česko-čínské společnosti Praha a Konfuciovy akademie Univerzity Palackého v Olomouci.


Čang Süe-tching (Zhang Xueting) předvádí čínský lidový tanec



Autorkou článku je Kristýna Pavlačková z Konfuciovy akademie UP.
FOTO: Konfuciova akademie UP; Milada Hronová, Žurnál UP; wikimedia.commons

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9