Déšť květin se poprvé snesl i na Londýn

18:04 | 13.01.2014 Erik 1
Stalo se tak 11. ledna 2014, kdy mohli obyvatelé britské metropole poprvé na vlastní oči vidět slavné taneční vystoupení nazvané “Déšť květin podél Hedvábné stezky” a vychutnat si jeho úžasnou choreografii, umělecké výkony a nádherné kostýmy.
Scéna z londýnského vystoupení
Scéna z londýnského vystoupení FOTO: xinhuanet.com
Taneční představení trvá celkově 95 minut čistého času a je formálně rozděleno na šest dějství. Diváci se v něm přenesou do období dynastie Tang (618-907) a sledují cestu malířského mistra Zhanga, jeho dcery Yingniang a perského obchodníka Ena. Na pozadí slavné Hedvábné stezky se tak rozehrává příběh opravdového přátelství a upřímné lásky, která nezná žádné hranice. Velkou úlohu zde mají i úžasné nástěnné malby z jeskyní Mogao  (Jeskyně tisíce Buddhů) a tradiční kultura obyvatel města Dunhuang.


Při vystoupení se vzájemně prolínají skvostné barevné scény...

Představení sice spatřilo světlo světa teprve v roce 2008, ale za tuto poměrně krátkou dobu už stihlo posbírat řadu ocenění (celkem 26) a bývá někdy označováno jako “nejlepší asijská tanečně divadelní hra”. Dalo by se tedy bez rozpaků říci, že pro členy Gansu Dance Drama and Opera Theatre jde o nejreprezentativnější kousek z jejich repertoáru.


...s meditativními okamžiky a hrou světla a stínu.

Soubor samotný však má daleko delší historii. Vznikl v roce 1960 a od roku 1979 krom domácí scény předvedl své umění také ve 20 zahraničních zemích včetně Taiwanu, Francie, Japonska, Thajska, Ruska, Lotyšska a Itálie, kde účinkovali na světoznámé operní scéně La Scala.     


Účinkující vycházejí zpoza opony a děkují aplaudujícím divákům.


FOTO: xinhuanet.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9