Přivítejte Rok koně na 13. ročníku hudebního festivalu Songfest

19:10 | 07.01.2014 Erik 3
Už teď je v dálce slyšet hbitý klapot podkov blížícího se nového lunárního roku. Ptáte se, jak ho co nejstylověji oslavit? Přeci ve společnosti čínské zpěvačky Feng-yün Song, herce Jaroslava Duška a jejich skvělých hostů.
Zpěvačka Feng-yün Song a houslista Martin Zbrožek
Zpěvačka Feng-yün Song a houslista Martin Zbrožek FOTO: songfest.cz
Festival sice odstartuje, a to vůbec poprvé, v pražském paláci Akropolis, ale jak už je dobrým zvykem, ani další města a kraje nepřijdou zkrátka. Navíc každé místo konání bude mít v rukávu schované své vlastní, ostře nabité eso.

Šansonově laděný písňový program Fen-yün Song a Tria PUO doplní jadrný humor Jaroslava Duška během všech devíti večerů. Pražské publikum se může navíc těšit na cimbály a zpěv Zuzany Lapčíkové v duu s basistou Josefem Fečem, hradečtí návštěvníci přivítají jednu z vrcholných českých písničkářek Dagmar Andrtovou-Voňkovou a do Plzně zamíří zpěvák a kytarista Vladimír Václavek. Zatímco oslavy v Českých Budějovicích se ponesou v jazzových tónech, které bude udávat nestorka české jazzové scény Jana Koubková s bubeníkem Janem Červenkou, Český Krumlov ovládne zvuk houslí a nezaměnitelný hlas jedné z nejvýraznějších osobností české alternativní hudební scény Ivy Bittové. Na Moravě pak návštěvníci v Kroměříži, Brně a Znojmě přivítají čínský Rok koně ve společnosti několikanásobné držitelky hudebních cen Anděl, zpěvačky Lenky Dusilové. Nebudou chybět ani umělci z čínské hudební scény, i když podrobnosti zatím necháme pod rouškou příjemného překvapení.


 
Stálými průvodci programem festivalových večerů budou uznávaná čínská zpěvačka Feng-yűn Song spolu s mistrem improvizace Jaroslavem Duškem, kteří tuzemským zájemcům už několik let přibližují to nejlepší z umění a dávné východní tradice. Na Moravě bude s houslemi moderovat Martin Zbrožek. Součástí každého koncertu bude i rituál „Úcta k předkům“ dotýkající se aktuálního tématu všech národů. Vedle koncertního programu, který začíná vždy v sedm hodin večer, nabídne festival Songfest také zábavné odpoledne pro děti i dospělé s názvem Pavilon Vrytmu.


 
Každé odpoledne bude od 16 hodin připravený bohatý interaktivní program, tak zvaný hudebně rytmický koktejl z lektorské dílny Jarka Galáše a Lucie Čapkové. Jsou to tvůrčí dílny s osvěžující náplní hudebně rytmických her pro všechny věkové kategorie, nebudou chybět prezentace na téma zdravého životního stylu a přírodních produktů. Pro návštěvníky bude k dispozici i oblíbená čajovna s ochutnávkami kvalitních čajů,“ popisuje lákavý program paní  Feng-yün Song. „Rok koně začíná 31. ledna, kdy mu předává vládu Rok hada," vysvětluje dále zakladatelka a ředitelka festivalu. „U příležitosti vstupu do roku Koně dostanou všichni návštěvníci na každé festivalové scéně narozeni v tomto znamení „narozeninový“ dárek pro štěstí.“
 
A které ročníky vlastně budou mít toto privilegium? Budou to všichni ti, kteří se narodili v roce 2014, 2002, 1990, 1978, 1966, 1954, 1942, 1930 případně 1918. Výčet by mohl pokračovat samozřejmě dál, ale přeci jen se nepředpokládá, že by mohl zavítat některý z Osmi nesmrtelných či jejich následovníků.



Přesná místa konání putovního festivalu jsou v jednotlivých městech tato:
 
čtvrtek 23. 1. Palác Akropolis Praha
pátek 24. 1. Divadlo DRAK Hradec Králové 
sobota 25. 1. Divadlo pod lampou Plzeň
 
čtvrtek 30. 1. Divadlo Fráni Šrámka Písek - Oslava předvečera roku koně!
pátek 31. 1. KD Metropol České Budějovice - Oslava Nového roku koně!
sobota 1. 2. Městské divadlo Český Krumlov
 
čtvrtek 6. 2. Divadlo za oponou KC Kroměříž 
pátek 7. 2. HaDivadlo Brno
sobota 8. 2. Městské divadlo Znojmo
 
Vstupenky můžete získat buď v předprodejní síti Ticketpro a nebo přímo na místech konání. Další informace a podrobnosti pak naleznete na internetových stránkách festivalu.
 

ZDROJ: SMART Communication
FOTO: facebook.com/Songfestcz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9