Japonská představa pekla

19:11 | 01.01.2013 Rinako 5
Pojďme se podívat na to, čeho se Japonci mohou po smrti obávat, pokud spáchali jeden či více z pěti hlavních hříchů.
Jigoku
Jigoku FOTO: wordpress.com
Tato japonská představa pekla je ovlivněna buddhismem. Japonci peklo nazávají Jigoku a lidé tam, stejně jako u nás, po smrti trpí za své zlé činy spáchané během života. V Japonsku za pět hlavních hříchů považují vraždu, krádež, lhaní, opilství a manželskou nevěru.

Podsvětím protéká řeka Tří cest (Sanzu no kawa), zemřelí se k ní dostanou sedmý den po své smrti, neboť do této doby zůstává duše zemřelého na našem světě. Podle toho, jak žili, jsou buď posláni do ohňového pekla, říše hladovějících, nenasytných duchů, anebo jsou určeni ke znovuzrození ve světě zvířat, ptáků, ryb či hmyzu. Ti nejčistší lidé bez hříchů nemusí cestovat žádnou z těchto cest, ale zrodí se opět ve světě lidí.



Podsvětí je podle těchto buddhistických představ plné zástupů pekelných božstev, v jejichž čele stojí deset hrůzných všemocných pekelných králů. Nejhlavnější z těchto vládců se nazývá Emma-ó. Má k dispozici zrcadlo života, kde se odrážejí hříchy, ale i dobré skutky všech lidí. Děsivou představu pekelného podsvětí dokresluje i často popisovaná postava hrůzné, více než pětimetrové obryně Shorukobaby, která sídlí poblíž řeky Tří cest a strhává z mrtvých jejich oděvy. Japonci tyto bytosti vůbec nepolidšťují jako u nás.

ZDROJ: převyprávěno z 99 zajímavostí z Japonska - Jiří Janoš
FOTO: narod.ru

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9