Roční cyklus v Japonsku

19:00 | 04.01.2013 Saki 7
Pokud vás zajímá, jak asi vypadá takový japonský rok co se týče některých svátků a tradic, můžete si jej ve zkratce přečíst v tomto článku.
Tokyo za úsvitu...
Tokyo za úsvitu... FOTO: tarin.bajagratis.net
Svátky, ať už státní či lidové, jsou v Japonsku vítaným tématem hovorů.
Japonci mají stejně jako my státní svátky, kterých ale mají víc a to  hned 13. Navíc nemálo, koho z vás naštve, že pokud státní svátek připadá na neděli, volno se automaticky přesouvá na pondělí.

LEDEN:
Prvním svátkem kalendářního roku je samozřejmě, jako všude jinde, 1. leden. Pracovní nový rok začíná v Japonsku věštšinou  5.-6. ledna, podle toho, jak to v kalendáři výjde. Tradičně se dveře zdobí větví z borovice nebo slivoně - symbol dlouhověkosti, nzv. kadomatsu. Přídává se ozdobně složený pás bílého papíru shimenawa, aby do domu nemělo přístup zlo.


Foto: uk.wikipedia.org

Ve výklenku v bytě, tokonoma se objeví rýžové koláčky a svitkový obraz, který se svým námětem hodí k Novému roku.


Foto: muza-chan.net

Na Nový rok dostávají japonské děti peníze v obálce, otoshidama, dospělí rozesílají novoroční přání, nengajo a chodí na návštěvy, kde se hostí tradičními pochoutkami, osechi ryori.


Foto: asian-images.photoshelter.com

Mezi japonskou novoroční zábavu patří hraní karet, karuta (kvarteta s jap. básněmi), pouštění draků, takoage, psaní kaligrafie, kakizome, nebo hraní hanetsuki, jedná se o hru podobnou badmintonu, ale pálky jsou spíš podobné pálkám na pin pong, akorát jsou ve tvaru obdelníku a krásně zdobené. Nicméně, tuto hru uvidíte už velmi zřídka. Na druhou stranu velice striktně se dodržuje básnická soutěž pořádána u císařského dvora, utakai.

Dalším státním svátkem je Den dospělosti, Seijin no Hi, připadajíc na druhé lednové pondělí. Tento svátek slaví všichni mladí lidé ve věku 20.let, kteří tohoto věku dosáhli od počátku dubna předchozího roku do konce dubna příslušného roku. Jsou zváni slavnosně na jedno místo, např. na radnice a dívky se oblékají do krásných kimon.

ÚNOR:
Tradičním svátkem v tomto měsíci je setsubun, kdy se rozhazují boby aby se vyhnalo zlo, ďábel a do domu přišlo štestí.

Jediným státním svátkem v únoru je Den založení státu, 11.února, připomínající nástup prvního legendárního císaře Jimmu.

Jinak je únor měsícem školních závěrečných a přijímacích zkoušek. Takže je celkem plný stresu a nervozity. Proto klidným místem se stávají zahrady slivoní, ume, kde se sjíždějí nadšenci a fotografové, obdivující tyto kvítka. To sebou však přínáší nepořádek, který v zahradách poté zůstává.


Foto: flickr.com

BŘEZEN:
Další velmi nervózní měsíc plný uzavírání účetních výkazů a vytváření zásadních rozhodnutí pro následující rok, po kterých se někteří zaměstnanci stěhují na nová místa po celém Japonsku.

Máme tu však jeden svátek, hinamatsuri, kdy mají svátek děvčátka. Doma se jim udělá výstava panenek v brokátových šatičkách se všemi miniaturními potřebami. Bohužel, bohudík? Nejsou na hraní, ale pouze pro potěšení oka.


Foto: ablyth.photoshelter.com

Dnem volna je pak 21.březen, Den jarní rovnodenosti.

DUBEN:
Měsíc kdy absoloventi škol nastupují do zaměstnání.

Tento měsíc je také měsícem sakur. Ty kvetou od konce března až po začátek května.  No, i sakury mají svá vyhlášená místa, kam je chodí Japonci obdivovat. Nicméně, není to už tak tradiční podívaná, nzv. hanami, kdy se jen rozjímalo nad krásnou květů a skládali se básně. Dnes to doprovází večírky plné alkoholu a firemní výlety. Co se týká alkoholu, tak jeho spotřeba v Japonsku neustále vzrůstá. Nyní Japonci vypijí víc piva jak tradičního sake. V poměru asi 60% : 20%, zbylých 20% pak připadá na jiné alkoholické nápoje.


Foto: beaudillon.blogspot.com

29.dubna je pak další státní svátek Den zeleně. Původně se tento den slavily narozeniny císaře Showa (nebo jinak řečeno Hirohita). Začíná tzv. zlatý týden volna, stačí totiž 2-3 dny dovolené a podle situace v kalendáři získáte minimálně týden.

KVĚTEN:
Počátkem tohoto měsíce, 3.května,  je Den ústavy a hned na to 5.května Den dětí. Proto na tyto dva státní svátky, může navázat tzv. zlatý týden volna, který se vám díky tomu může prodloužit na víc jak týden.

Den dětí, Kodomo no Hi, není ale uplně tak den všech dětí, nýbrž spíše svátek chlapců. Jde o nejhezčí svátek. U domů se na stožáry zavěšují barevní kapři, koinobori, kteří pak vlají ve větru a symbolizují sílu a dravost. Doma se klukům, opět jen na oko, vystaví šavle, zbroj a loutky válečníků.


Foto: flickr.com

V květnu se do parků opět slézají výletníci, tentokrát ale kvůli rododendronám. Také se sbírají čajové listky a školáci pořádají výlety do míst obzvláště pamětihodných.

ČERVEN:
Na červen připadá svátek bon. Hned po Novém roce jde o další nejdůležitějším svátek v roce, a jsou to vlastně naše listopadové dušičky. Akorát v japonsku je tento svátek veselejší nebo aspoň tak rozhodně působí. Přeci jen jde o návrat duší zemřelých a to je důvod k radosti. Duše se vítají světlem svíčky, ohně, aby trefily a světlem se musí zase vyprovodit. Večer se pak lidé shromažďují v pestrých kimonech, yukatách, k tradičnímu tanci bon-odori. A všichni se snaží vrátit do svých rodišť.


Foto: selinawing.com

ČERVENEC:
Od poloviny července do poloviny srpna jsou ve školách letní prázdniny. V Japonsku není zvykem, aby děti odjížděly pryč, spíše jsou zaneprázdněni úkolama do školy.

Slaví se svátek Tanabata neboli "Večer sedmý" je to japonský hvězdný festivalu, pocházející z čínského festivalu Qixi. Oslavuje se zde setkání božstev Orihime a Hikoboshi (zástupci hvězd Vega a Altair). Podle legendy, Mléčná dráha rozděluje tyto dva milovníky, kterým je povoleno scházet se pouze jednou za rok, na sedmý den sedmého lunárního měsíce (podle lunárního kalendáře). Datum oslav Tanabata se liší podle regionu, ale první slavnosti začínají 7. července (podle gregorianského kalendáře).Oslava se koná v různých dnech mezi červencem a srpnem.


Foto: commons.wikipedia.org

SRPEN:
Měsíc ohňostrojů, hanabi. ten nejkrásnější a nejtradičnější probíha v Tokiu nad řekou Sumida.


Foto: japan-guide.com

Ke konci srpna pak přicházeji silné větry až tajfuny, které pročistí oblohu.

ZÁŘÍ:
Září je ješte stále teplým měsícem a díky srpnovým větrům je obloha pročištěna a proto jde v září nejkrásněji vidět měsíc v úplňku. To je doprovázeno tsukimi, neboli "dívání se na měsíc".

Nekochá se jen měsícem, ale i horou Fuji, která je opředena mnoha legendami. Původní význam slova fuji, prý znamenal nesmrtelnost.

Statní svátky jsou v září dva. Jeden 15.září, Den úcty ke stáří. Slouží jako vzpomínka k ustavení zákona o sociálním zabezpečení ve stáří a druhým je 23.září Den podzimní rovnodenosti.

ŘÍJEN:
Měsíc svateb a tělovýchovných slavností, k památce tokijských OH z roku 1964. Nejvíce pěstovaným sportem mezi školní mládeží je baseball, teprve v poslední době se jím pomalu stává i fotbal. Pro muže ve firmách je to pak golf. Trénují tak na městkých hřištích a občas zajednou i do volné přírody, no opravdu jen občas, neb je to sport dosti finančně náročný. Tradiční japonský sport sumo, je pak spíš podívanou než sportem, který by provozoval každý.

V říjnu se také začíná sklízet významná japonská plodina, rýže. Sklízí je kombajny, které činí výnos asi 4,5 - 5 tun. Japonsko sice dováží rýži z Ameriky nebo Thajska, ale japosnká rýže, vypěstovaná v přímo v Japonsku, je jedině ta pravá.


Foto: fujisan-3776.jp

V parcích a volné přírodě se pak obdivují červené javorové listy, momiji.


Foto: iipix.com

LISTOPAD:
Měsíc kultury, už jen proto, že stástní svátek 3.listopadu je Dnem kultury. Vynikající umělci získávají ocenění, pořádají se výstavy. Tyto výstavy jsou obyvykle v nejvyšších patrech obchodních domů, nemají dlouhou dobu trvání, ale doprovází je obrovská reklamní kampaň.

Tradičním svátkem je pak shichigosan, doslova to znamená 7, 5, 3. Jde o svátek 3, 7 letých děvčátek a 5 letých chlapců. Děvčátka jsou nastrojeny do krásných malých kimonek a rodiče je vodí do místních svatyň prosit za zdravý vývoj. Při této příležitosti dostávají děti "bonbony na tisíc let", chitose ame. Ne že by měly tak dlouho vydržet, ale symbolizují dlouhověkost.


Foto: draycat.com

PROSINEC:
Poslední měsíc v roce je plný příprav ke konci roku a pracovní tempo narušuje jeden statání svátek a to jsou narozeniny nynějšího 125. císaře, připadající na 23.prosince. Císařovo osobní jméno je Akihito. V Japonsku dostala s jeho nástupem na trůn roku 1989, jméno celá nová éra Heisei, a císaři se tak podle této éry říká, Heisei tenno.

Vánoce se v Japonsku neslaví nijak významně jako u nás. Není totiž žádné volno. Jsou tak využívány jen obchodníky k zvýšení obratu, kdy propagují např. vánoční dorty, které mají manželé kupovat rodinám jako omluvu za pozdní příchody. 

Na konci roku se dosti pořádají firemní večírky, bonenkai.

V kancelářích i doma se uklízí a připravuje se na tradiční novoroční pohoštění, to lze objednat i v restauracích. Téměř každá restaurace dodává na telefonickou objednávku jídlo do domu s tím, že špinavé nádobí si opět odváží.

Před začátkem Nového roku by se taky měly doplatit všechny dluhy, každý by měl začít nový rok s čistým štítem.

Poslední den v roce se navštěvují budhistické chrámy a náslouchá se 108 úderům zvonů, které mají odprostit člověka od všech neřestí a špatných myšlenek.


Foto: europe-autos.com


Foto: sun-surfer.com

Tak čí rok Vám přijde zajimavější? Vynechali by jste nějaké svátky nebo naopak přidali?



Zdroj: Minimum z Japonska - Alice Kraemerová

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9