Jak se slaví Velikonoce na Filipínách?

13:00 | 04.04.2021 Eunka 0
Na Filipínách žije mnoho katolíků. Velikonoce a Velký pátek jsou tedy pro Filipínce velmi významnými svátky. Nyní si řekneme, jak je slaví.
Palmová neděle
Palmová neděle FOTO: Percy Sledge Agbunag Carballo/...
Velikonoce jsou svátky oslavující vzkříšení Ježíše Krista. Katoličtí Filipínci jsou těmito svátky velmi nadšeni a tak jim věnují svůj čas už během Svatého týdne (Semana Santa), což je týden před Velikonocemi. V tu dobu Filipínci provádí svaté obřady, zatímco plní sliby, které dali Bohu, když ho žádali o nějakou laskavost. Začínají se prodávat palmové listy (palaspas), které věřící přinášejí v palmovou neděli do kostela k požehnání. Pak si je doma zavěsí na dveře, okna či položí na oltáře.

Filipínci nezapomínají ani na čtyřicetidenní půst, jenž začíná na Popeleční středu. Činí pokání a myslí na Kristovo utrpení. Přenesme se však znovu do Svatého týdne. Tradiční pabasa - čtení nebo skandování veršů o Kristově utrpení, začíná v pondělí a končí ve čtvrtek. Ve čtvrtek se také koná Visita Iglesia, kdy lidé navštěvují nejméně sedm kostelů ve městě.

 

Poté přichází Velký pátek, kdy si Filipínci připomínají ukřižování a smrt Krista. Tehdy pro mnohé nastává velké drama! Mnozí Filipínci totiž chtějí zakusit Ježíšova muka na vlastní kůži. Dělají to tak, že se během veřejných oslav bičují do krve a nosí trnovou korunu. Někteří fanatici se dokonce rozhodnou, že se nechají přibít na kříž, čemuž přihlíží tisíce diváků.

Černá sobota je obvykle klidným dnem, protože v tento den se nekoná žádná mše. Místo toho se věřící účastní velikonočních vigilií. V manilské katedrále vstupují farníci do zatemněného prostoru chrámu se zapálenými svíčkami.

 

Na Velikonoční neděli, vzkříšení Ježíše, přichází ještě před úsvitem tradiční rituál Salubong, kdy se setkávají sochy Ježíše a Marie, aby tak připomněly setkání Ježíše a jeho matky po jeho vzkříšení. Tento den Filipínci tráví čas se svou rodinou a příbuznými, zatímco jejich děti si užívají hledání barevně zdobených vajíček.

Jaké dobroty Filipínci během Velikonoc jedí? Katolíci se během celého Svatého týdne zdržují masa, ovšem mohou konzumovat zeleninu a mořské plody. Během Velikonoční neděle se obvykle podává lechon (celé prase pečené nad ohništěm) a další slavnostní jídla. Jako předkrm se jí lumpia (smažené jarní závitky) a poté přichází na řadu filipínská paella, smažené kuře, rýžové koláče zvané puto a lahodný nápoj z mladého kokosu a tapiokových perel. 

ZDROJ: mypope.com.ph, eastergoodfriday.com, filipinofoodaficionado.com
FOTO: Junho Lee/flickr.com, Adam Cohn/flickr.com, Krista/flickr.com, Edward Allen Lim/flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9