Parazit aneb strhující sled náhodných událostí [Recenze]

13:00 | 10.05.2020 TerkaS 0
Snímek Parazit ohromil v Los Angeles natolik, že získal hned čtyři Oscary. I to naznačuje, že je něčím jedinečný. Přesvědčte se sami v naší recenzi.
I plakát k filmu je velmi výstižný
I plakát k filmu je velmi výstižný FOTO: aerovod.cz
Jméno Bong Joon Ho a název Parazit se teď skloňují ve všech pádech a jsem si jista, že ani vám alespoň zmínka o znamenitém snímku neutekla. Bong Joon Ho stvořil svět Parazita a obohatil tak světovou kinematografii o černou komedii, která kritizuje současný politický systém v Koreji a dalších zemích – kapitalismus. Nebudeme v recenzi však diskutovat, který politický systém je správný atd., zaměříme se na samotný film.

Na začátek však pár faktů:
  • Film Parazit (기생충) režíroval Bong Joon Ho a zároveň se s Han Jin Wonem podílel na scénáři.
  • V hlavních rolích se představili Song Kang Ho, Lee Sun Kyun, Cho Yeo Jeong, Choi Woo Shik a Park So Dam.
  • V Japonsku ho v kinech viděl více jak 1 milion diváků a je tak 4. korejským snímkem, kterému se to podařilo (naposledy to dokázal snímek April Snow v roce 2005).
  • Jako první korejský film získal cenu Zlatá palma.
  •  Na 92. Oscarech získal ocenění v kategoriích Nejlepší snímek, režie, původní scénář a mezinárodní film, což ho činí jedinečným v dalším směru. Hlavní cenu (Nejlepší snímek) totiž získal jako první cizojazyčný film v historii.



Parazit líčí příběh chudé rodiny, která žije v polosuterénním domě (banjiha) a přežívá v nuzných podmínkách. Hlavní příjem zajišťuje skládání krabic pro místní pizzerii a nejdůležitějším faktorem pro přežití je nezaheslovaná Wi-fi pro příjem zpráv přes Kakaotalk. Může se vám to zdát absurdní, ale takhle skutečně v Koreji některé rodiny žijí, a že jich není málo. Doporučím vám vyhledat si termín "vrstva špinavých lžic". Stereotypní život rodiny naruší kamarád syna Kiwooa (Choi Woo Shik), vzhledný a vzdělaný Minhyuk (Park Seo Joon), jenž přináší dar od dědečka ve formě nerostu. Dále žádá Kiwooa, aby za něj vzal doučování prominentní dívky Dahye (Jeong Ji So), která se potřebuje zlepšit v angličtině, aby zvládla přijímací řízení na univerzitu. Tím se nastartuje sled divokých událostí. A že jich bude fakt dost!

 

Ve filmu se objevuje spousta momentů, při kterých se vám bude doslova tajit dech. A taky momenty, kdy si budete říkat: "Jak je to sakra možné?" Parazit si potrpí na detailech a nemožném. Také dokazuje, že peníze kazí lidi. Čím víc peněz mají, tím větší snobové a necitové se z nich stávají. A to platí i pro ty, co peníze nabydou ne zrovna poctivě. O tom se přesvědčily postavy filmu až moc dobře. 

Ve filmu je i krásně vidět intelektový vývoj hlavních postav – třeba postava Kiwooa, syna z chudé rodiny, se podle mě oproti začátku filmu posunula na vyšší úroveň smýšlení nad lidmi a světem celkově. Pak tu jsou taky postavy, které podle mě vůbec nad ničím nepřemýšlely celý film, třeba Yeonkyo (Cho Yeo Jeong), která působí celý film jako tělo bez duše, které neustále potřebuje být někým někam vedeno. A její dcera jako by jí z oka vypadla! Psychologie postav je jednou z klíčových částí Parazita, protože ještě více dodává na napětí celého děje. Třeba o takové frustraci by nám postava Kitaeka, otce chudé rodiny, mohla vyprávět.

Řekla bych, že zajímavé je i to, jak film nenadbíhá ani jedné straně. Neříká vám, abyste fandili těm nebo oněm, nechává vás, abyste si to rozhodli zcela sami, proto je tak geniální. Jako grafik musím ocenit i color grading, určité barevné ladění snímků, oranžová barva a tónování do oranžova bylo zvoleno velmi chytře. Oranžová se používá pro prohloubení napětí a dramatičnosti ve filmech i fotografiích. Velmi chytře je volený i úhel, ze kterého jsou jednotlivé scény snímány.

Další věc, která je pro tento film zcela typická, je nečekat nic a zároveň vše. Myslíte si, že v onen moment se nic nestane, a přece jo. O tom totiž Parazit je, pořád překvapuje diváka a divák chce víc a víc. Některé momenty vám asi dají dost zabrat, já sama jsem ještě dlouho po zhlédnutí byla plná dojmů. Myslím si, že film má i vlastnost donutit člověka hodně přemýšlet nejen o filmu samotném, ale i o věcech, co se teď dějí, co se děje kolem nás. Zkuste se nad tím zamyslet, až film celý zhlédnete.

Pokud vám přijdou někteří herci velmi povědomí, je to klidně možné. Vždyť Park Seo Joon je tento rok asi nejpopulárnějším korejským hercem, a to díky dramatu Itaewon Class, na které na našem webu naleznete povedenou recenzi. A Choi Woo Shik bude povědomý fanouškům korejských hororů, protože si zahrál ve filmu Train to Busan, a posluchači k-popu ho jistě znají z videoklipů ke Congratulations a You Were Beautiful od DAY6.

Ještě zmíním, že na film najdete odkaz i v Hold od WINNER. Najděte si ho však sami po zhlédnutí filmu, protože hraje velmi důležitou, možná nejdůležitější roli ve spádu celého děje.





Hodnocení:

Film mě příjemně šokoval a nasadil tak pro budoucí filmy, které budu moci zhlédnout, laťku hodně vysoko. Doslova jsem hltala milostné vzplanutí mezi Dahye a Kiwooem a i když se hlavní postavy provinily, oplakala jsem smrt jedné z nich a nešťastný osud zbytku rodiny. Výběr herců byl opravdu vydařený, každá postava měla to pravé charisma. Mou nejoblíbenější postavou byla Kijeong (Park So Dam), jelikož mi z nich nejvíce povahově sedla. Asi nejvíc jsem překvapivě bojovala s paní domu Yeonkyo, protože mi její angličtina podlamovala kolena. Byla fakt komická a zároveň tak jednoduchá. Snad víte, co myslím. Ocenila bych jistě pokračování, ale bojím se, že by nedokázalo překonat první díl. Vše totiž vlastně nakonec skončilo, jak by v realitě mělo.

Dávám snímku plný počet na nekonečné hodnotící stupnici a vřele doporučuji všem, kteří si na snímek troufnou. Nebuďte piráti a za symbolickou částku si legálně snímek pusťte či stáhněte v originálním znění s českými titulky na aerovod.cz. Pokud se chcete dozvědět více o samotném režisérovi, přejděte na tento článek.

ZDROJ: en.wikipedia.org, oscar.go.com, soompi.com
FOTO: youtube.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9