Režisér filmu Parasite hovořil o svých začátcích

16:00 | 12.02.2020 Eunka 0
Režisér Bong Joon Ho, jenž natočil mega úspěšný film Parasite, je nyní v hledáčku všech fotografů a médií. Jaké ale byly jeho začátky? O tom promluvil během rozhovoru s MBC. 
Režisér Bong Joon Ho
Režisér Bong Joon Ho FOTO: fortune.com
Jak začínal a jak vůbec přičichl k filmu režisér snímku, který získal čtyři Oscary? Bong Joon Ho pro televizi MBC řekl: "Sledoval jsem spoustu zahraničních filmů, které vysílali v televizi. Byl jsem jimi posedlý. V pátek večer vysílal americký vojenský kanál spoustu erotických nebo násilných filmů. A o víkendech jsem sledoval všechny klasické snímky vysílané v televizi. Chtěl jsem se dozvědět o filmech co nejvíc, tak jsem hodně studoval. Sledoval jsem ten samý film několikrát a studoval jsem ho."

Režisér také přiznal, že když byl ve filmovém klubu ve škole, prodával koblihy ve školním obchodě po dobu šesti měsíců, aby si mohl koupit kameru. Dodal: "Pamatuji si, jak jsem ji držel i ve spánku."

V roce 1994 natočil film White Man. Ohledně toho uvedl: "Neměl jsem žádné zkušenosti, takže mě neznali žádní herci. Jeden z mých přátel se připojil ke společnosti s názvem Yeon Woo Stage. Tento přítel mě představil herci jménem Kim Roe Ha. Za jeho účast jsem mu dal jen dárkovou kartu na tričko s knoflíky."



Bong Joon Ho poté nastoupil na Korejskou akademii filmových umění a jako svůj absolventský projekt předložil krátký film Incoherence. Režisér Park Chan Wook, který viděl jeho promoční projekt, řekl: "Nejprve jsem se dozvěděl o režisérovi jménem Bong Joon Ho prostřednictvím jeho promočního filmu. Byl to film nazvaný Incoherence, který zobrazoval pokrytectví ve vedení společnosti. Byl tak svěží, netradiční, kreativní a překvapil mě. Nikdy předtím jsem neviděl takový úžasný krátký film z Koreje. Okamžitě jsem se zeptal, kdo film natočil, a zavolal jsem mu."

Bong Joon Ho přiznal: "Režisér Park Chan Wook mě kontaktoval, aby mě pověřil scénářem nového filmu. Právě jsem se chystal promovat a byl jsem ohromen. Byl jsem šťastný, že jsem dostal práci ještě předtím, než jsem promoval." Bohužel však nebyl schopen získat investory a tak doplnil: "Začal jsem pracovat na částečný úvazek. Natáčel jsem svatby. Pořád jsou lidé, kteří mají záběry, které jsem pro ně natočil. Natáčel jsem opravdu dobře. Pokud rodiče plakali, udělal jsem detailní záběry, a pokud byla na svatbě žena, která vypadala jako bývalá přítelkyně ženicha, natočil jsem ji také detailně."

Režisér se pak stal asistentem režie filmu Motel Cactus a později vypustil do světa svůj první komerční film Barking Dogs Never Bite, i když co se tržeb týče, moc se mu nedařilo. Obrovský úspěch však sklidil díky snímku Memories of Murder (2003). Ten vidělo přes 5 milionu diváků. Do té doby ale musel žít skromně. Oženil se v roce 1995 a kolikrát neměl na jídlo. Spolužák ze školy mu nosil rýži. 



Neměl někdy chuť to vzdát? Na tuto otázku odpověděl: "Jednu dobu už to tak vypadalo. Myslím, že to bylo v roce 1998, kdy jsem vedl rozhovor s manželkou. Řekl jsem: 'Dej mi ještě jeden rok. Mám nějaké ušetřené peníze, na rok to stačí.' Další rok jsem věnoval filmu, i když to skončilo neúspěchem." Štěstí však nakonec přišlo! Po Memories of Murder natočil hity jako The Host, Mother, Snowpiercer, Okja a Parasite. 

Závěr rozhovoru se stočil na Oscary a další ceny. Režisér na konec vtipně poznamenal: "Za uplynulý měsíc a půl jsem absolvoval tolik slavnostních předávání cen, že jsem měl dvacet, možná třicet, děkovných proslovů. Moje zásoba slov je nyní tak vyčerpána, že nastala situace, kdy jsem dokonce začal mluvit o alkoholu."

ZDROJ: soompi.com
FOTO: staradvertiser.com, apnews.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9