Vánoční tradice z Filipín

13:00 | 26.12.2020 Sachi 0
Jiný kraj, jiný mrav. Aspoň tak se to říká. Nakoukněme společně jaké jsou typické vánoční tradice Filipínců.
Hvězda parol z Capiz
Hvězda parol z Capiz FOTO: XavierSolis/Flickr.com

Ačkoli tropické Filipíny nemají bílé Vánoce, nikdo neumí slavit tak, jak právě Filipínci.

Filipíny jsou známé svým nejdelším vánočním obdobím, po dobu 4 měsíců je celý národ plný třpytivých světel, obřích vánočních stromů a slavností od nevidím do nevidím, jakmile začnou „Ber“ měsíce. Vánoce jsou v zemi živé a zdravé, a pokud z nich chcete vytěžit maximum, ujistěte se, že se zúčastníte těchto 6 vánočních tradic na Filipínách.
 

1. "Ber" měsíce – zahájení vánoční sezóny
Dlouho byste hledali, než byste našli kolektivní lid, který je o Vánocích nadšený víc než Filipínci. To je patrné už ze slavného vánočního alba Jose Mari Chana hrajícího v nákupních střediscích, jakmile nastane 1. září. To je způsobeno tím, že 1. září je neoficiální, ale celostátně dohodnuté datum začátku vánoční sezóny.


2. Miso de Gallo
S Miso de Gallo neboli Simbang Gabi se začalo v raných španělských koloniálních časech jako kompromis pro filipínské zemědělce, kteří měli pracovat před rozbřeskem. Tato devítidenní série mší začíná od 16. prosince až do Štědrého večera a má uctít požehnanou Pannu Marii. To, co činí dokončení této devítidenní vigilie součástí seznamu přání všech, je podle folklóru šance, že mu bude po jejím dokončení splněno přání.


 

3. Puto bumbong a bibingka
Před kostelem během Simbang Gabi dychtivě čekají prodavači puto bumbongu a bibingky, aby se svými rýžovými pochoutkami obsloužili hladové věřící. Jelikož se tradičně prodávají pouze v období adventu, Filipínci se postaví do fronty, aby si užili chuť puto bumbongu, fialové lepkavé pochoutky posypané kokosovými hoblinami a cukrem a bibingky, rýžového dortu dělaného v hliněných hrncích a doplněného soleným vejcem, margarínem a sýrem.



4. Vánoční půlnoční mše a Pahalik
Jednou z nejdivadelnějších mší liturgického roku na Filipínách je vánoční půlnoční mše. I když to dnes není tak běžné, stále existuje několik provincií, které vylaďují osvětlení nebo vzhled hvězd neboli parol, aby odhalily novorozeného Krista coby dítěte. Na konci mše se celá kongregace seřadí k polibku u nohou "Niňa", což má být gesto úcty a uvítání.
 

5. Noche Buena
Ve většině zemí je vánoční období časem pro rodinu a oslavu. Na Filipínách se to děje právě po vánoční půlnoční mši, kdy se slaví s rodinou a příbuznými. Noche Buena - tato oslava se obvykle vyznačuje jako sraz se všemi příbuznými, kteří se oblečou do svých nejlepších šatů a připravují oblíbená jídla jako lechon, queso de bola, šunku a také zděděné rodinné recepty. To je také doba, kdy mají děti i dospělí možnost otevřít si dárky. Žádné čekání do rána, u dětí Pinoyů to tak není! (Pinoy = neformální označení příslušníka Filipín)
 

6. Aguinaldo
Vzhledem k tomu, že rodina a příbuzní se schází na Štědrý večer nebo Štědrý den, znamená to pro děti dárky od více titos (strýců), titas (tet), ninongů a ninangů. Začíná to tradičním „Mano“, což je známka úcty ke starším. Někteří z čekajících dospělých mohou děti požádat o vystoupení s nástrojem, písní, tancem nebo poezií a děti jsou pak odměněny aguinaldem neboli dárky ve formě hraček nebo peněz.
 

ZDROJ: coins.ph
FOTO: SueFleckney/Flickr.com, StormCrypt/Flickr.com, garandee/Flickr.com, JohnBrianSilverio/Flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9