15. ročník festivalu Filmasia 2019 [Report]

13:00 | 20.12.2019 Sachi 0
Máme za sebou 15. ročník festivalu Filmasia. Nestihli jste návštěvu nebo jste nemohli jít a rádi byste věděli, jak akce probíhala? Nezoufejte! Přinášíme vám část festivalu k nakouknutí.
15. ročník festivalu Filmasia
15. ročník festivalu Filmasia FOTO: Filmasia.cz

V pražských kinech Lucerna a Ponrepo proběhl patnáctý ročník festivalu Filmasia. Pokud jste milovníci adrenalinu a filmu, stejně jako já, určitě jste si festival nenechali ujít. A pokud jste neměli možnost festival navštívit z pracovních či osobních důvodů nebo zdlouhavé cesty do Prahy, nezoufejte. Stát se to může, bohužel. Naštěstí jsme tam byli za vás.

Letošní ročník festivalu Filmasia představil asijské akční filmy z Hongkongu, Vietnamu, Taiwanu, plus mnoho dalšího s doprovodným programem na téma, co obnáší práce kaskadérů a abstraktní, experimentální animovaná tvorba z Hongkongu.

Festival začal ve čtvrtek v 19 hodin večer v přijemném prostředí přímo v kině Lucerna. Po tom, co jsme si každý našel své místo, z něhož si byl každý jist, že si užije večer, přišla na řadu úvodní řeč k festivalu a jeho programu, které se zhostili pořadatelé, spolu s hosty večera.


Po uvítacím proslovu následoval film Můj strážný senior k poctě Sammo Hungovi. Upřímně řečeno, slyšela jsem název filmu poprvé. Někteří by si udělali menší ''průplav'' dějem dopředu. Nenapadlo mě to, chtěla jsem se nechat překvapit. Přeci jen, pokud dostanete informace dříve než se o něčem přesvědčíte, zajisté si uděláte jistý názor. Má zvědavost byla silnější a zkusila jsem film takzvaně ''naslepo'' a jsem za to ráda. V hlavě jsem si představila šílenou akci, neustálé napětí a samozřejmě krev, jak bývá zvykem. Naivní představa. Film je citlivý, i přesto, že je akční, a plný humoru. Pojednává o přátelském vztahu mezi Hu Dingem (Sammo Hung), který se vyrovnává s postupující demencí, a malou holčičkou Cherry Li, která si mě získala. Jistě by si získala i vás svou laskavou povahou, kterou doplňuje vlastnost - co na srdci, to na jazyku. Proč se film jmenuje zrovna Můj strážný senior? Po zhlédnutí posuďte sami. Rozumím, že každý má rád jiný druh humoru, ale při svém odchodu z kina, jsem si vybavila určité scény, při kterých se nedalo neusmát znova.



Kvůli práci jsem se nemohla festivalu zúčastnit v pátek a v sobotu, v neděli jsem se však těšila především na program Masterclass: povolání kaskadér, kterého se ujal Radek Bruna z FILMKA. Přeci jen, není to povolání, se kterým se potkáte každý den. Od sympatického pana Bruny jsme se dozvěděli, co obnáší být kaskadérem, a poté postup pro uchazeče a něco o spolupráci se štábem. Do svého vyprávění připojil vzpomínku na spolupráci s Jackie Chanem při natačení filmu Rytíři ze Šanghaje. Také přidal úsměvné příhody ze života.



Nakonec byl festival zakončen filmovým snímkem Projekt A, ve kterém hrál slavný Jackie Chan.


Doufám, že jste si díky mně udělali menší představu o tom, jak festival probíhal, alespoň z částí, kterých jsem se dokázala zúčastnit ve svém volném čase, a z momentů, které ve mně zanechaly určitý dojem. Jde o mé první myšlenky, které mi proběhly v ty dny hlavou, a chtěla jsem se o ně podělit. Nejen, že jsem se dozvěděla zajímavé informace od pana Bruny, co práce kaskadéra obnáší, a že to opravdu není snadné povolání, ale také se obohatila o nové filmy, které si postupem času ráda zhlédnu znovu.
 
Pokud budete mít zájem nebo budete zvědaví, co festival chystá v budoucnu, doporučuju sledovat facebook.com/filmasia.prague.


Tímto bych také chtěla poděkovat celému týmu Filmasia za provázení festivalem a za příležitostnou spolupráci. Budu se těšit na další ročník, který doufám, že při troše štěstí na své straně, opět navštívím.


FOTO: Filmasia - Veronika Hanušová


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9