Haemin Sunim - Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte [Recenze]

13:00 | 15.02.2020 Eunka 0
Občas je dobré zpomalit, zastavit se a zamyslet se nad věcmi, které se dějí kolem nás. Přemýšlet o přátelství, vztazích, emocích a životě, který chceme vést. Kniha Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte, vám může dát sílu, moudrost i pocit štěstí.
Obal vydání v angličtině
Obal vydání v angličtině FOTO: instagram.com/haemin_sunim/
O buddhistickém mnichovi a spisovateli jménem Haemin Sunim jsem již psala a také recenzovala jeho knihu Láska k nedokonalým věcem. Nyní se tak trochu mrkneme na jeho další knihu, která se jmenuje Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte, a v češtině vyšla v roce 2017 v nakladatelství Jota.

Kniha má osm kapitol, které se dotýkají různých aspektů života. Pomáhá člověku zpozornět, zamyslet se, zlikvidovat negativní emoce, vyrovnat se se zklamáním, být laskavější k sobě i ostatním, a pocítit štěstí. Působivé jsou i kouzelné ilustrace, které má na svědomí malíř a umělec Lee Young Cheol. 

Není úplně nejlepší číst knihu jako román, mnohem více člověku dá, když ji čte pomalu a nad čteným se zamýšlí a rozjímá. Autor dokonce čtenáře nabádá k tomu, aby si na okrajích dělali svoje vlastní poznámky. Myšlenky, které kniha přináší, jsou hluboké, hojivé, utěšující a plné lásky a naděje. Určitě doporučuji sáhnout po knize v období krize, deprese nebo smutku. Četla jsem ji několikrát a pokaždé mi dala něco nového a utěšila mě jako hřejivá náruč. 



Nemohu odolat a uvedu několik myšlenek, abyste si udělali představu, co v knize můžete najít:

"Nesnažte se své rány hojit příliš usilovně. Stačí si do srdce nalít čas a čekat. Až přijde jejich čas, zhojí se samy."

"Pokud se někdo zdá dokonalý, je to tím, že toho člověka příliš dobře neznáte."

"Když někoho milujeme, jsme v srdci malými dětmi."

"Nedovolte, aby názory druhých lidí určovaly, kým jste. Místo toho, abyste si dělali starosti, co si myslí druzí, věnujte se svým snům."

"Znalosti chtějí mluvit. Moudrost chce naslouchat."


Stejně jako knihu Láska k nedokonalým věcem, tak i Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte, mohu doporučit všem lidem, kteří se zaměřují na duchovní rozvoj a sebepoznání. Určitě ale potěší každého vnímavého člověka a mohla by být i krásným dárkem pro vaše blízké.


ZDROJ citací: Haemin Sunim: Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte, Jota 2017, překlad Alena Švomová
FOTO: instagram.com/haemin_sunim/

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9