Jizo: malý, velký ochránce

13:00 | 08.10.2019 Sachi 0
Dnes si dáme další zajímavost z mytologie a doplníme si znalosti. Seznamte se s Jizo! Ochráncem dětí, cestovatelů a žen v Japonsku.
Jizo
Jizo FOTO: KeygeeSekimoto/Flickr.com

Jako ochránce dětí, žen a cestovatelů hraje Jizo (Jizō) důležitou roli v japonské mytologii.

Když navštívíte některý z chrámů, svatyní nebo hřbitovů v Japonsku, snadno najdete sochu Jizo, objevují se zde ve velkém množství. Sochy jsou často velmi roztomilé a nabývají nespočtu podob. Mohou být mužské, ženské, dospělé i dětské. Je bohem úsměvů a dlouhých rukávů, nepřítelem zlých duchů a tím, kdo dokáže uzdravit ránu matky, která ztratila své dítě. Jizo je také strážcem cestovatelů, žen a slabých. Nejčastěji se Jizo jeví jako malá mnichovská postava.


Jizo je japonská verze Bodhisattva Ksitigarbha, buddhistického boha uctívaného hlavně ve východní Asii. Jizo je bezpochyby jedním z nejpopulárnějších a nejpůvabnějších buddhistických božstev a má veškerou moudrost samotného Pána Buddhy, s tím důležitým rozdílem, totiž, že Jizo se vzdal nirvány a nesedí na zlatém lotusu, ale stal se díky krásnému sebeobětování božským ochráncem japonských dětí.


Jaká je tedy podstata Jizo?

Jizo má mnoho funkcí a povinností, ale nejdůležitější ze všech je, že působí jako ochránce dětí a nenarozených dětí, které zemřely před svými rodiči. Podle japonských buddhistických příběhů jsou děti, které se v posmrtném životě potýkají s úsudkem, odsouzeny naskládat kameny na řečiště duší v očistci, protože neměly šanci vybudovat na zemi dobrou karmu. Jizo pomáhá těmto dětem překonat řeku v rukávech svého roucha.

Sochu Jizo můžete nalézt po celém Japonsku. Díky své popularitě je prvním božstvem, se kterým se většina lidí setkává, když vkročí do Japonska.

ZDROJ: ancientpages.com, japan-talk.com
FOTO: StéphaneRoquencourt/Flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9