Kamikiri - kadeřník, který vám opět zničí vlasy

13:00 | 12.12.2019 Razjela96 0
Stalo se vám někdy, že jste šli dobrovolně (nebo i ne) ke kadeřnici a opět to nedopadlo dle vašich představ? Pokud jste se v takové situaci vyskytli alespoň jednou, tak si v Japonsku rozhodně dávejte pozor na kamikiriho.
Kamikiri
Kamikiri FOTO: wikipedia.org

髪切り (kamikiri) v češtině dosl. znamená střihač vlasů a je to velice nebezpečný jókai, ze kterého především měly strach vyšší společenské vrstvy. Těsně před spaním si šlechtici a měšťané hlídali okna a dveře svých domácností, aby se do jejich ložnice nedostal nikdo ani nic, co tam vidět nechtěli.

Pokud byste chtěli z jakéhokoliv důvodu získat svoje vlasy zpět a kamikiriho chytit, tak pravděpodobně budete mít smůlu, jelikož nejdůležitější složkou stravy tohoto jókaie jsou právě tyto vlasy.

Jeho vzhled vám může připomínat Střihorukého Edwarda, protože stejně jako on má místo rukou nůžky, kterými může pozdě večer nebo v noci ostříhat vaše vlasy, a s radostí si je pak dát k jídlu.

V dnešní době je již málo pravděpodobné, že byste ho potkali, ale jen tak, pro každý případ, raději zavřete před spaním okna.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9