Filipíny - odlišnost neverbální komunikace

13:00 | 10.08.2019 Sachi 0
Ve filipínské kultuře je používání řeči těla a gest rukou velmi časté v každodenní komunikaci. Pokud jste zavítali na Filipíny, určitě se vám bude hodit pár základů odlišností v nonverbální komunikaci.
Filipínská vlajka
Filipínská vlajka FOTO: ViaTsuji/Flickr.com

Mano/Pagmamano
Pokud se zabýváte španělským jazykem určitě si můžete odvodit, že ''mano'' znamená ruka. Přičemž ''po'' pochází z filipínské terminologie a znamená úcta/ známka projevení respektu. Dělá se to tak, že člověk vezme ruku staršího a jemně jí poklepe na čelo a zároveň řekne: „mano po“. Tohle obvykle dělá někdo mladší, aby projevil úctu ke staršímu. Je to jako způsob, jak od něj přijmout požehnání. Mano také neoficiálně nazývají někteří Filipínci „požehnáním“.


Špulení rtů
Místo zvednutí ruky nebo prstu či paže, používají Filipínci občas své rty, aby místo nich ukazovali na určitý předmět či směr. Mnozí cizinci to považují za vtipné a matoucí, ale toto gesto je pro Filipínce velmi časté a jedinečné. Když vidíte Filipínce, jak toto gesto dělají, nepleťte si to s pozvánkou pro polibek!

Přikyvování a zvedání obočí s úsměvem
Toto je jeden ze způsobů, jak se Filipínci vítají nezávazným a rychlým způsobem a uznávají, že vás jako osobu viděli. Toto gesto se někdy spojí s přátelským poklepáním do ramene, pokud je člověk na dosah.


Nakreslení obdélníkového nebo čtvercového tvaru do vzduchu pomocí rukou
To běžně dělají Filipínci v restauracích při žádosti o jídelníček či účet. Pro získání pozornosti číšníka mají Filipínci tendenci kreslit hranatý tvar do vzduchu, s rukama vysoko ve vzduchu, aby požádali o jídelníček, a obdélníkový tvar pro bankovku.


Mlčenlivý pohled
Obvykle, když filipínští rodiče udělí svému dítěti tento mlčenlivý pohled, automaticky to znamená, že by dítě mělo přestat s tím, co dělá. To je jeden ze způsobů, jak filipínští rodiče varují a kárají své děti na veřejnosti, aniž by negativně upoutali pozornost mnoha lidí.
 


ZDROJ: primer.com.ph
FOTO: JeffValerio/Flickr.com,Chicagoreader.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9