Kappa aneb japonští vodníci

13:00 | 27.07.2019 Razjela96 4
V japonské mytologii existuje celá spousta tajuplných stvůr, která způsobí, že se vám na zátylku objeví husí kůže a znepokojí to vaši duši. Mezi ně patří latinsky Circopitbechelonia crurorana nebo japonsky kappa.
Kappa
Kappa FOTO: ts.core/flickr.com

Kappa je velice specifický hybrid želvy, opice a žáby (občas se i doslechneme něco o liščí srsti), který žije v různých rybnících, jezerech a řekách. Říká se, že toto velmi zajímavé stvoření je velmi sarkastické, ale zároveň velmi dobře vychované. Popis je lehce matoucí a trochu si protiřečí, ale doopravdy vystihuje skutečnou a  problematickou povahu kappy z japonských příběhů, jelikož je schopné vtáhnout člověka do vody, potopit ho, vysát z něj krev a chovat se přitom jako gentleman - můžeme tedy říct, že je skoro jako Hannibal Lecter.



Jak vypadá kappa? Tady se již názory mnoha lidí rozcházejí. Někdo tvrdí, že to jsou bytosti velmi malých postav, o výšce asi 70-80 cm - chodí tedy po 2 nohách. Druhá verze zas je, že kappy se pohybují po čtyřech a mají délku do 30 cm. Kůže je většinou žlutozelená a pokrytá již dříve zmíněnou liščí srstí. Nos údajně bývá protáhlý a obličej se podobá psímu čenichu. Záda a břicho se skrývají za želvím krunýřem. Ale v každé verzi má kappa na hlavě prohlubeň, ve které je voda a právě ta je zdrojem jejich obrovské síly.



Jak se můžete bránit před útokem kappy? Samozřejmě nesmíte zapomenout na zdvořilost. Hluboce se ukloňte a kappa bude muset gesto opětovat, přičemž přijde o zdroj své síly a vy si zachráníte svůj život.



Další zajímavostí je, že kromě lidské krve mají kappy moc rádi ústřice, mušle a ryby, ale nejvíce na světě milují okurky, a proto se nedoporučuje jíst okurky v blízkosti různých vodních toků v Japonsku.



Kappa patří mezi nejznámější jókai, které patří mezi pravděpodobně nejvíce rozpoznatelné mýtické bytosti japonských ostrovů na celém světě. Velmi specifický zdroj síly a obrovská podobnost s evropskými upíry mohla způsobit, že se tady staly tak velmi populární. Ať už důvod byl jakýkoliv, nezapomeňte se případně uklonit.



ZDROJ: LEVY, Joel. Prawdziwa historia stworów fantastycznych. 1. Varšava: Muza, 2001. ISBN 9788372007421. JANOŠ, Jiří. 99 zajímavostí z Japonska. Praha: Albatros, 1984. ISBN 13-824-84.
FOTO: Nemo´s great uncle/flickr.com taksw88/flickr.com Héctor García/flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9