Piku nikku alias Japonský piknik [Recenze]

13:00 | 04.03.2019 TerkaS 0
Baví vás Japonsko a zajímá vás i umění? Tak to si nenechte ujít naši recenzi knihy Piku nikku!
Piku nikku alias Japonský piknik
Piku nikku alias Japonský piknik FOTO: TerkaS/AsianStyle.cz
Když jsem znuděně procházela maličké knihkupectví schované uvnitř kavárny, nevěděla jsem, že tam narazím na tak super knížku. Zavítala jsem tam po velkém zklamání z festivalu ilustrace LUSTR, jelikož byla celá výstavka celkem ležérně pojata a lehce mě odpuzovaly prostory, které k vystavování sloužily. Ulice Hybernská asi nebude mým oblíbeným koutem v Praze.

Nicméně, s jiskřičkami v očích jsem si pyšně domů odnesla krásnou knížku, jež nese název Piku Nikku aneb Japonský piknik. Sto dvacet stran bravurních kresbiček české grafické designérky Moniky Baudišové, které pojala opravdu osobitě. 

A co v knížce najdete? Všechno, co se vám vybaví, když se řekne Japonsko! Mňamky jako jsou bento boxíky, různé sandwiche, nápoje a samozřejmě i sushi. Dále autorka také vtipně ztvárnila obyvatele Japonska, bizáry, tradice, významné osobnosti (mimo jiné tam jsou i Hayao Miyazaki či Yayoi Kusama) a třeba i tradiční japonský porcelán.

Autorka čerpala z vlastních zážitků, jelikož se věnuje i studiu japonštiny a v Japonsku nějaký ten čas i pobývala. Knížku proto věnovala svým náhradním japonským rodičům. Japonský piknik je vhodný jak pro děti, tak pro dospělé, každý si v ní najde to své. 

Já osobně jsem hodiny listovala knihou a oči mi přecházely z jedné krásné kresbičky ke druhé. Opravdu se mi autorčin výtvarný styl líbí a myslím si, že i dětem dostatečně přiblíží japonskou kulturu, ale i bizarnosti. Napovím, že zde najdete i opravdu zajímavého maskota spojeného s oslavami mužského pohlavního orgánu či automat na použité dámské spodní prádlo. No, každý si zde opravdu najde své. Pokud zvažujete koupi této nádherné knížky, tak ještě doplním, že jej vydalo nakladatelství Labyrint v edici Raketa.

 

Líbí se vám ilustrace a zvažujete, že si knihu koupíte? Tak to nám pak dejte vědět, jak se vám kniha líbila.

FOTO: TerkaS/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9