Již 6.12 startuje 14. ročník Filmasie a co nám přináší?

14:00 | 03.12.2018 KimSeoHwa 1
Již brzy tu bude čtrnáctá Filmasia! A na co se můžeme těšit se dozvíme právě v tomto článku. Tak se do toho pusťme!
Propagační materiály
Propagační materiály FOTO: filmasia.cz
Jak jste již mohli zaznamenat v našem prvním článku, zaměřil se tento festival na význačné adaptace knih z Číny, Jižní Koreje a Japonska. Ale to stále není vše, těšit se totiž můžeme i na  diskuze s překladateli asijské literatury.

A jak to bude probíhat? Ve čtyřech dnech nám nabídne tento unikátní festival šest vynikajících projekcí. První film slavnostně zahájí čtrnáctý ročník Filmasie dne 6.12. od 19:00 v kině Lucerna a bude to adaptace čínské novely "Dva liangy rýžového vína" pod názvem Kronika obchodníka s krví. Do jedné z hlavních rolí byla obsazena herečka Ha Ji Won, kteru jistě spousta z vás zná. Snímek je dojemným, ale i humorným melodramatem o síle rodičovského pouta.



Dne 7.12 se bude promítat od 18:00 hodin v kině Ponrepo a budeme moci zhlédnout korejskou adaptaci knihy Vegetariánka. Příběh je podán jako cronenbergovský horor těla, který otevřeně rozkrývá submisivní postavení žen v jihokorejské společnosti. Po projekci bude následovat diskuze s překladatelkou této úspěšné knihy Petrou Ben Ari.

V sobotu 8.12 se v 16:30 Filmasie přemístí z Koreje do Číny a budeme moci zhlédnout celovečerní film legendárního čínského filmaře Zhang Yimoua s názvem Zavěste červené lucerny. Jedná se o adaptaci Su Tongovy novely "Manželky a konkubíny", která byla v devadesátých letech nominována na Oscara a vyhrála prestižní cenu BAFTA. Ale tím to nekončí! Tentýž den od 19:30 bude následovat film Touha, opatrnost. Oba dva filmy budou doprovázeny opět diskuzemi s překladatelkou jejich předloh, kterou je Zuzana Li.

Poslední den přijde film Totem vlka, v němž čínsko-francouzská koprodukce přináší významný úsek života mladého muže, který se rozhodne vychovat vlčí mládě. Hlavní roli si zde zahrál Feng Shaofeng, kterého jsme mohli vidět například ve filmu Painted Skin: The Resurrection. Tuto adaptaci legendární předlohy Jiang Ronga bude poté doprovázet třetí diskuze se Zuzanou Li, která se dokonce podílela na českém překladu původní knihy.
 


Festival uzavře od 20:00 hodin mezinárodní hit Vzplanutí. Jedná se o tématicky laděný snímek o mladém spisovateli, který se setkává s tajemnou dívkou z mládí, a ještě tajemnějším mužem jménem Ben. Tato volná reinterpretace povídky "Barn Burning" od Haruki Murakamiho se velmi rychle stala jedním z nejoceňovanějších a nejpodnětnějších filmových zážitků letošního roku. A i poslední projekci doprovodí diskuze, avšak tentokrát poznáme hlavního překladatele děl Haruki Murakamiho, Tomáše Jurkoviče. Diskuzi bude moderovat filmový kritik Pavel Sladký.
 
A díky komu si můžeme tento festival vychutnat? Pořádá jej společnost Axman Production za podpory Ministerstva kultury a zastupitelských úřadů.

Pokud vás Filmasia zaujala a zlákala, můžete se podívat na kompletní program filmů zveřejněných na internetových stránkách: www.filmasia.cz.

Přejeme příjemný filmový zážitek!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9