Haré Kršna rozezněla Lucernu [recenze]

13:10 | 15.10.2018 Zita 0
V Praze se konala premiéra amerického filmu HARE KRIŠNA! Mantra, hnutí a Svámí, který to všechno začal. O tom, zda stojí za to zhlédnout, o čem vypráví a jaká byla celková atmosféra více zde.
Oficiální plakát filmu
Oficiální plakát filmu FOTO: Harekrishnathefilm.com
Hnutí Hare Kršna u nás působí již 29 let a za tu dobu se mu podařilo nejen otevřít 3 známé vegetariánské restaurace Govinda, ale i získat řady příznivců. Celkové povědomí o tomto hnutí dlouhodobě nárůstá, málokdo už ví, jak však vůbec vzniklo. Objasnění poskytla premiéra amerického dokumentárního filmu HARE KRIŠNA! Mantra, hnutí a Svámí, který to všechno začal, kterou jsme měli možnost zhlédnout v neděli 14. října v pražské Lucerně.
 

HARE KRIŠNA! je film dokumentující život indického Svámího Šríly Prabhupády, jenž ve svých sedmdesáti letech přijel úplně sám do Ameriky, aby tam zasel semínko vědění o vědomí Krišny tak, jak je uvedeno v Bhagavad-gítě a Šrímad-Bhágavatamu. Divákovi je prezentován příběh o muži, který ačkoliv neměl téměř nic, spustil svým vlastním nadšením a úsilím kulturní revoluci duchovního vědomí, z níž ve výsledku vzniklo hnutí Hare Kršna, které dnes můžeme najít na mnoha místech po celém světě.

Vůbec poprvé tento film zaplnil kinosály roku 2017 v New Yorku, netrvalo však dlouho a snímek vyhrál hlavní cenu na filmovém festivalu Illuminate v USA a řadu dalších ocenění, což mu přineslo ještě větší pozornost- k dnešnímu dni byl film promítán ve více než 35 zemích více než 2000 krát. Na premiéru v Praze se pak přišli podívat nejen zvědavci, publikum se skládalo i z řad stoupenců samotného hnutí, kteří se neváhali přidat k recitaci mantry Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare, Hare ráma, Hare Ráma, Ráma Ráma, Hare Hare.

Osobně film hodnotím jako velice zajímavý a hodný zhlédnutí, vzhledem k promítání v Česku ho jistě najdete i s českými titulky.



Trailer k filmu


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9