Blíží se Chuseok!

18:54 | 22.09.2018 KimSeoHwa 0
Chuseok, doslovně "předvečer podzimu", kdysi známý jako hangawi, je významný festival oslavující sklizeň. 
Šťastný Chuseok
Šťastný Chuseok FOTO: globaldaegu.blogspot.com
O Chuseoku jsme již v minulosti psali v tomto článku, nyní však přinášíme další a podrobnější informace pro doplnění.

Stejně jako mnoho dalších festivalů orientovaných tímto směrem po celém světě, se Chuseok koná kolem podzimní rovnodennosti, tj. na samém konci léta nebo na začátku podzimu. Aby oslavili dobrou sklizeň, tak Korejci navštěvují své rodné město a sdílejí spolu sváteční tradiční potraviny, jako je songpyeon a rýžová vína, jako jsou sindoju a dongdongju.



Jen pro zajímavost: všeobecně se věří, že Chuseok pochází z gabae, které začalo za vlády třetího krále království Silla, a jednalo se o měsíc trvající utkání mezi dvěma týmy ve tkaní. Tým, který vyhrál v den gabae, byl tým, který utkal více plátna a tým, který prohrál, hostil výherce.

Také je známo, že Chuseok označuje den, kdy Silla vyhrála velké vítězství nad královstvím Päkče. Předpokládá se, že soutěže ve tkaní, lukostřelbě a v bojových uměních se jako demonstrace konaly v rámci oslav.

V Koreji se věří, že dobrá úroda sklizně je díky požehnání předků a tak jméno Chuseok je běžně do angličtiny překládáno jako "korejský den díkůvzdání". V rámci dožínek existují dvě hlavní tradice, a to jsou Charye a Seongmyo. Ale co to znamená a co to je?



Charye je jedním z pamětních obřadů pro předky, symbolizující návrat laskavosti a uctívání předků a minulých generací. Obřad ztělesňuje tradiční pohled na duchovní život za fyzickou smrtí a respektuje ducha posmrtného života, který nyní slouží také k ochraně potomků.

Nabídnuté potraviny se tradičně liší v jednotlivých provinciích v závislosti na tom, co je k dispozici, ale běžně je tvoří čerstvě sklizená rýže, rýžové koláče a čerstvé maso, ovoce a zelenina.

Právě pokrm songpyeon, podávaný během charye, je jedním z hlavních jídel připravovaných a konzumovaných během tohoto svátku a jedná se o korejský tradiční rýžový dort ve tvaru půlměsíce, který obsahujíe sladkou nebo polosladkou náplň, často složenou ze sezamových semínek a medu, či sladkých červených fazolí nebo kaštanové pasty. Koláče bývají napařované přes vrstvu borovicových jehel, což jim dodává vůni čerstvé borovice.



Songpyeon je také významný kvůli významu obsaženému v jeho tvaru. Při výrobě těchto koláčků totiž na začátku vypadá těsto jako celý měsíc, ale když se vycpe, tak tvoří tvar půlměsíce. V době tří království se věřilo že tyto dva tvary ovládají osudy dvou největších soupeřů, kterými byla Silla a Päkče.

V době vlády krále Uija z Päkče bylo předpovězeno, že Päkče je celý měsíc a padne, zatímco Silla je půlměsíc a vstoupí na vrchol. Jak všichni víme, tak toto proroctví se stalo skutečností a od té doby korejci věřili, že tvar půlměsíce je ukazatelem jasné budoucnosti nebo vítězství.

Mezi další populární tradiční jídla, které se jedí během dožínek, patří hangwa. Je to doslova umělecké dílo zdobené přírodními barvami a strukturovanými vzory. Vyrábí se z rýžové mouky, medu, ovoce a kořenů. Lidé používají jedlé přírodní přísady k vyjádření různých barev, chutí a tvarů. ​Vzhledem k jeho kráse, jedí hangwu nejen během Chuseoku, ale také při jiných zvláštních událostech jako jsou svatby a oslavy narozenin.



Avšak hlavním prvkem Chuseoku jsou alkoholické nápoje. Likér podávávaný během Chuseoku se nazývá baekju v češtině "bílý likér" nebo ještě sindoju, doslova "nový rýžový likér", protože je vyroben z čerstvě sklizené rýže.

Dále se běžně připravují oblíbená jídla jako jsou japchae, bulgogi a různé druhy ovoce.



Uspořádání jídel na stole při charye je také pozoruhodné: tradičně se rýže a polévka umístí na sever a ovoce a zelenina jsou umístěny na jih. Masové pokrmy jsou pokládány na západ a doprostřed a na východ je umístěn rýžový dort a některé nápoje jako jsou makgeolli nebo soju.
Tyto podrobnosti se však mohou lišit v jednotlivých regionech.

Dalšími obřady konajícími se během Chuseoku, jsou Seongmyo a Beolcho. Přičemž Seongmyo je návštěva starobylých hrobů a Beolcho je odstraňování plevelu kolem hrobu, aby se tak vyčistilo místo odpočinku předků.



Při Chuseoku je také běžné dávat dary. V historii se jednalo o dary pro běžnou spotřebu jako byl cukr, mýdlo nebo třeba koření. Ale od dob rozvinutí korejské ekonomiky se typy darů začaly měnit. Například byl zařazen kuchyňský olej, zubní pasta, kávové soupravy a kosmetika. Avšak v tomto století se staly nejpopulárnějšími sady olivového oleje nebo přírodní ocet.

Existují také typy extravagantních darů jako jsou borovicové houby, které jsou velmi drahé, protože se musí uměle pěstovat, nebo třeba výrobky z červeného ženšenu. Nejvíce obdivovaným dárkem je ale balení šesti lahví vína z obchodního domu Lotte, které stojí 33 milionů wonů (v přepočtu na českou měnu je to přibližně 625160,448 korun českých).
Dárkové soupravy pro Chuseok jsou v Koreji velkým lákadlem a obchody toho využívají a ceny typicky nafukují.

Dále je typické hraní různých lidových her či aktivit, které slaví příchod podzimu a bohatou sklizeň. Vesničané se například oblékají za krávu nebo želvu, a chodí z domu do domu spolu s kapelou, která hraje tradiční hudbu. Nicméně toto se v každé oblasti liší a můžete se setkat i s tradicemi jako jsou Ssireum, Ganggangsullae, Neolttwigi či Juldarigi.



Velmi oblíbenou hrou je takzvaná Hwata. V korejských seriálech často slýcháme také název Go-Stop. Vyvinula se z japonské karetní hry s názvem Hanafuda a je nejpopulárnější karetní hrou, kterou hrají Korejci v dnešní době.

Vzhledem k tomu, že Chuseok byl tradičním svátkem již před dávnými dobami, ještě před rozdělením Koreje, tak lidé v Severní Koreji také oslavují Chuseok, nicméně ideologie, která vládne Severu způsobila četné rozdíly.

Pro tento rok připadá začátek Chuseoku na  24. září, oslavy tedy začnou 23. a skončí 25. září.

FOTO: sweetandtastytv.com, globaldaegu.blogspot.com
ZDROJ: Kim Seo Hwa/asianstyle.cz, Kim Seok Chang

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9