Co je Samguk Jusa?

07:43 | 06.11.2017 KimSeoHwa 0
Dějiny trochu jinak. To je Samguk Jusa. Do našeho jazyka ji přeložili koreanisté Miriam Löwensteinová a Marek Zemánek z Ústavu Dálného východu.
Malba vyslanců tří království ze 7. století dynastie Tang.
Malba vyslanců tří království ze 7. století dynastie Tang. FOTO: www.en.wikipedia.org

Je nejstarší dochovanou korejskou neoficiální kronikou. Vznikla někdy v osmdesátých letech 13. století a napsal ji buddhistický mnich Irjǒn. Dala by se nazvat kronikou pro rozptýlení.
 

Určitá neoficiálnost autorovi umožnila soustředit se na události podle svého výběru a kniha tak obsahuje, kromě zajímavosti dějin a dějin korejského buddhismu, také torza ztracených básnických forem, písně, zaříkávání, modlitby. Dále popisuje posvátné stavby, památky buddhismu, které dodnes stojí, a vysvětluje původ rituálů a zvyků. Obsahuje i lehce anekdotická vyprávění o magických schopnostech a zázračných skutcích mistrů a laiků.
 

Vyprávění v podání mnicha Irjǒna jsou barvitá s překvapivými zápletkami, zdůrazňují neuvěřitelné, nadpřirozené, zajímavé. Něco, co vybočuje z běžné historie a co se také do vážného pohledu na historii již nevešlo.
 

Kniha v sobě ukrývá neuvěřitelné množství zpráv o starověké společnosti. O jejich mentalitě, pohledu na svět, pověrečnosti a neuvěřitelné fantazii. Je téměř nevyčerpatelným zdrojem informací pro každého odborníka i laika a pro svou čtivost také jednou z prvních uměleckých próz v dějinách korejské literatury.
 

A teď něco k jejímu upořádání. Skládá se z pěti knih, částí. První dvě se věnují jednotlivým státečkům na Korejském poloostrově s převažující korejskou etnicitou a jejich nejvýraznějším postavám či historkám. Další tři knihy jsou pak již osobitými dějinami korejského buddhismu. Jednotlivé příběhy se prolínají, postavy se objevují na několika místech, jejich portrét si může odporovat a vážný historický důraz se v posledních částech rozplývá v neuvěřitelnu.
 

Kroniku uzavírají konfuciánsky laděné historky, které působí po všech zázračných činech mnichů jako realistická tečka za výčtem toho, co bychom si z dějin Tří království měli odnést.
 

Pozitivně hodnotím v knize to, že neobsahuje holá data či pouhý výčet jmen. Také mě velmi nadchla pestrost postav a líčení. Knihu můžu jedině doporučit a to i osobám, které se o Koreu tolik nezajímají - jako zábavné a zajímavé čtení.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9